07/10 2011

Upravni sud poništio blagoslov ministarstva golf igralištu podno Motovuna

Novosti

Upravni sud RH uvažio je tužbu udruga Zelena Istra i Zelena akcija te poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojim je golf igralište Brkač u Motovunu s pripadajućim smještajem proglašeno prihvatljivim za okoliš, javljaju iz navedenih udruga.

Zelena Istra je u suradnji sa Zelenom akcijom tužbu protiv rješenja Ministarstva podnijela 7. travnja 2009. godine temeljem čega je na Upravnom sudu 21. srpnja ove godine navedeno rješenje poništeno. – Ova bi presuda mogla biti prekretnica i važan presedan za utvrđivanje europskih standarda u proceduri sudjelovanja šire i stručne javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš, smatraju u Zelenoj Istri, uz zahtjev Ministarstvu da ponovi cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš, razmotrivši primjedbe struke i javnosti, kako bi uklonilo opravdane sumnje u pogodovanje investitoru.

Istarska županija je u prostorni plan ucrtala, a Općina Motovun podržala izgradnju golf kompleksa Brkač podno Motovuna na 240 ha vrijednog i visokovrijednog poljoprivrednog zemljišta i šuma s 498 postelja u 67 vila i apartmana i mnogim drugim gospodarskim i ugostiteljskim građevinama. Radi se o jednom od najljepših istarskih krajolika, neposredno uz dva područja nacionalne ekološke mreže – Posebnog rezervata Motovunske šume i dolinu rijeke Mirne. I sam je izrađivač Studije utjecaja na okoliš naveo značajne negativne utjecaje na okoliš toga projekta: promjenu postojeće slike prostora, gubitak krajobrazno-kulturnih vrijednosti, gubitak životinjskih i biljnih zajednica, promjenu u topografiji, tlu, vegetacijskom pokrovu i vizualnim kvalitetama, te naveo rizike onečišćenja podzemnih voda, podsjećaju iz udruge.

Više o tome, pogledajte OVDJE

RSS 2.0 | trackback