20/10 2011

Udruge mladih i za mlade iz Pule u Mariboru

Metamedia klub, Novosti

U organizaciji udruge Metamedij, a u sklopu projekta “Kreiraj i u zdravim navikama uživaj” u utorak, 18. listopada 2011., organiziran je studijski posjet udrugama i organizacijama aktivnima u sektoru nezavisne kulture i mladih u Mariboru, Sloveniji.
Na studijskom posjetu sudjelovalo je osmero predstavnika udruga iz Pule koje se bave madima: ZUM, Sonitus, Metamedij, Savjet mladih grada Pule, Studentska udruga Pula.

U Mariboru je tako posjećen Multimedijski centar Kibla, projekt Narodnog doma Maribor i Zavoda za otvoreno društvo Slovenija, koji je 1998. godine konstituiran u pravni subjekt kao Kulturno obrazovno društvo KIBLA (KID KIBLA – Kulturno izobraževalno društvo KIBLA) i koji ima višegodišnja međunarodna iskustva u sektoru novih medija i kulture mladih.
Spomenuta organizacija ujedno je zaslužna i za osmišljavanje te pisanje uspješne kandidature Maribora kao grada europske prijestolnice kulture 2012.
Osim međunarodnih projekata u području novih medija i suvremene umjetnosti, Dejan Pestotnik, Koordinator Komunikacijsko informatičke točke KIT i Marketinga, predstavio je sudionicima posjeta programe koje ova organziacija ima u području mladih i europskih programa Mladi u akciji.
Također, imaju razvijenu međusektorsku suradnju sa ustanovama iz formalnog obrazovanja, a na način da studenti i srednjoškolci imaju kao mogućnost odradu prakse.

Slijedeća destinacija bila je Klub MC Pekarna, gdje su sudionici nakratko sudjelovali u radu Konferencije naziva “Konferenca kontra demenca« na temu održivost centara i klubova mladih u Sloveniji koja je u razdoblju od 17. do 19. listopada održana u prostoru kluba Gustav u Pekarni.

Na konferenciji su sudjelovali i ostali slovenski predstavnici klubova mladih, kao Nataša Serec (KUD Mreža), Borut Osonkar (Zavod PIP – regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja, skupina za upravljanje KC Pekarna) i Borut Wenzel (Odbor za Pekarno), a cijeli skup moderirao je Marko Brecelj, kultni glazbenik iz Kopra.

Osim konferenecije, a zahvaljujući osobama iz Info centa za mlade Infopeka, sudionici su doznali novosti oko renoviranja Pekarne koja je u tijeku, trenutnim klubovima smještenima u tom bivšem vojnom kompleksu ali i o problemima koje imaju u pregovorima s gradom oko modela funkcioniranja i financiranja rada udruga.

Na kraju posjeta sudionici su obišli i kulturni inkubator u Mariboru koji je osnovan u sklopu Omladisnkog kulturnog centra (MKC), javne ustanove koju vodi grad Maribor.
Inkubator postoji od 2006. godine a osnovan je u sklopu projekta Regio Art (progam EI interreg IIIa).
Prostor nudi logistiku i infrastrukturu mladim umjetnicima za galerijska izlaganja, video i 3D studio za produkciju i postprodukciju ali i prostor za susrete i prezentacije kulturnog tipa.

Utisci sudionika posjeta bili su pozitivni, a kako sami kažu, najviše ih se dojmio kulturni centar i galerija Kibla, radi broja i kvalitete međunarodnih projekata te njihove vizije razvoja ali i pogleda na nezavisnu kulturnu scenu i sektor mladih uopće.

Tags: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback