24/06 2019

Telling The Time: A Speculation in Designing Hybrid-Languages of Time

Media Mediterranea, Novosti

RADIONICA SPEKULATIVNE DIZAJNERSKE PRAKSE

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) od 12. do 17. kolovoza 2019. godine u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom “Telling The Time: A Speculation in Designing Hybrid-Languages of Time”. Radionica će se održati pod vodstvom mentora Teda Hunta, uz gostujuće predavanje medijskog umjetnika Hrvoja Hiršla.

Tema ovogodišnje radionice je kritičko promišljanje o postojećim jezicima i tehnologijama kojima se služimo kako bismo razumjeli i mjerili vrijeme. Radionica će se održati u sklopu Media Mediterranea 21 festivala kojemu je tematska okosnica jezik i komunikacija, što će polaznicima omogućiti sudjelovanje i praćenje festivalskih sadržaja, upoznavanja s gostujućim umjetnicima te dodatne ideje i motivaciju za razvijanje radioničkih scenarija.

Ovom temom želimo promišljati o važnim i aktualnim pitanjima koja proizlaze iz naše tehnologijom oblikovane svakodnevice. Niz fenomena nastalih u takvome okruženju radikalno mijenjaju naše poimanje vremena i mogu biti promatrane i artikulirane u jeziku. Primjerice, FOMO – skraćeno od engl. fear of missing out – jedan je od novonastalih pojmova kojime se imenuje naša opsesija vremenom, odnosno strah ili žaljenje za propuštenim iskustvima, bilo u vidu društvenih interakcija, novih informacija i vijesti i sl.

„Telling the time“ lingvistički je izraz metafizičkog fenomena, a samo vrijeme postalo je jezik na kojemu se možemo izraziti i biti izraženi. Upotrebom i proširivanjem metodologija spekulativnog dizajna, polaznici će u interdisciplinarnim grupama odabrati ulomak iz jednoga od temporalnih svjetova u knjizi Einsteinovi snovi autora Philipa Lightmana kao polazišnu točku za razvijanje svojih scenarija. Odatle će nastaviti istraživati kako se „jezici vremena“ i „tehnologije vremena“ mogu razlikovati u alternativnim vremenskim zonama i kako te razlike mogu kreirati nova značenja za razumijevanje i propitivanje složenosti i alternativa našim postojećim jezicima, percepcijama i pretpostavkama o vremenu.

///

Spekulativni dizajn obično se usredotočuje na ideje koje dolaze iz područja znanosti, a primijenjena tehnologija bavi se projiciranjem sociotehničkih trendova, razvojem budućih scenarija i uloge proizvoda u kontekstu novog korištenja.

Radionica nudi iskustvo interdisciplinarne radne grupe koja omogućuje percepciju dizajna kao drugačijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog. Namijenjena je mladim studentima, mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, novih medija, IT-a, lingvistike, književnosti i kreativnog pisanja, filozofije, sociologije, antropologije itd.

Program radionice uključuje predavanja i praktični rad u manjim grupama uz kontinuirano stručno mentorstvo.

Radionica se odvija na engleskome jeziku.

Na kraju radionice polaznici će imati priliku javno predstaviti radove i moguće scenarije na Media Mediterranea 21 festivalu. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznicima će biti osiguran smještaj za vrijeme trajanja radionice. Troškove puta i hrane polaznici snose sami.

Voditelj radionice

Ted Hunt (ted-hunt.com) je nezavisni spekulativni i diskurzivni dizajner koji živi i radi u Londonu te trenutno boravi u Somerset House Studios. Diplomirao je na Royal College of Art 2016. godine pod mentorstvom prof. Anthonyja Dunnea. U svojim se radovima bavi istraživanjem intersekcija između čovjeka kao drevnog, bihevioralno određenog bića i čovjeka kao moderno-tehnološkog bića. Njegov posljednji rad istražuje kritičke spekulacije o alternativnim modelima percepcije vremena (senseoftime.info) i dohvaćanja informacija/podataka (else.is). Član je Royal Society of Arts, a radove je radio po narudžbi i izlagao na brojnim međunarodnim institucijama i muzejima.

Prijave

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti putem prijavnice.
Za dodatna pitanja možete se javiti na mail kontakt.radionice@gmail.com
Rok za prijavu je 21. srpnja 2019. Broj sudionika je ograničen.

Organizatori radionice

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprjeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvan institucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.

www.metamedia.hr

Partneri

Umjetnička akademija u Splitu žarište je istraživanja i edukacije u području spekulativne dizajnerske prakse u Hrvatskoj. Neformalna edukacijska platforma “Interakcije”, pokrenuta na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 2001. godine organizira multidisciplinarne radionice te ugošćuje brojne poznate dizajnere.

www.dvk.com.hr/interakcije

Donatori

Udruga Metamedij je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. Ovaj projekt financiraju Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija.

 

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback