05/01 2022

StartArt: razgovor s pobjednicom natječaja Leonardom Ivašić

MI+ platforma, Novosti

Patnja rudara i njihov mukotrpan rad

 

• U sklopu projekta StartArt čiji je nositelj udruga faro11 iz Rovinja provedena su dva natječaja (lipanj i rujan 2021.) za učenike srednjih škola u Istarskoj županiji, za audio-vizualne radove u digitalnom formatu na temu “Industrijska baština u digitalno doba” (digitalna fotografija, audio, video, gif, digitalna grafika i dizajn). Pobjednica natječaja te ujedno i dobitnica nagrade publike je Leonarda Ivašić koja je svoj rad predstavila na iskupnoj izložbi u labinskom DKC-u Lamparna. Od nje smo prvo htjeli doznati što ju je privuklo da se prijavi na natječaj.

 

– Za natječaj saznala sam od knjižničarke i profesorice Majde Milevoj Klapčić koja je imala letke o samom natječaju izložene u knjižnici. Privukla me kreativnost natječaja i ponuda izložbe u tri grada, a kao pomoć u samoj realizaciji i motivaciji istakla bih svoju mentoricu, Alidu Blašković Koroljević.

Kako si obradila temu natječaja i na koji si se način odlučila za format rada?

– Temu natječaja „industrijska baština u digitalno doba“ obradila sam načinom „oživljavanja“ šohta u gradu Labinu. Postupnim snimanjem istog iz daljine i blizine uspjela sam dobiti više raznovrsnih kadrova te postupkom montaže ujedinila sam ih u cjelinu. Odlučila sam se za video uradak jer mi je to omiljen način pokazivanja zbilje, umjetnosti na drugačiji način.

Možeš nam opisati rad te koliko je truda bilo potrebno uložiti da se on izradi?

– Industrijska baština u ovom je radu prikazana kao bitan dio povijesti i prijašnjih epoha važnih za ljudski razvoj i napredak čovječanstva. Patnja rudara i njihov mukotrpan rad s kojim se današnje čovječanstvo ponekad i ne može poistovjetiti. Time je čovjek fenomen i zapravo, stroj. U sam rad bilo je potrebno uložiti puno truda, od sklapanja priče do snimanja i uređivanja, a za sve je naravno trebala doći inspiracija i ideja. No, potrošeno vrijeme nikada se ne prikazuje kao potrošeno, već kao dobro iskorišteno u razvoju sebe kao individue.

Kako ocjenjuješ projekte i natječaje ovakvog tipa i na koji način misliš da će ti ove nagrade pomoći u daljnjem kreativnom radu?

– Projekti i natječaji ovakvoga tipa od mene dobivaju samo pozitivne, odlične ocjene jer potiču kreativnost te samim time i kreativno razmišljanje, a otvaraju i bolji uvid u umjetnička područja i naše sposobnosti. Nagrade će mi pomoći u daljnjem razvitku što se tiče obrazovanja, a i samom promicanju granica.

 

Imaš li namjeru nastaviti surađivati s udrugama civilnog društva koje priređuju takve programe i što im savjetuješ u cilju poboljšanja njihovog rada?

– Definitivno imam namjeru surađivati s udrugama civilnog društva koje priređuju kreativne programe jer su teme uvijek zanimljive i iza istih stoji puno rada. Jedini savjet bio bi da ih je više, odnosno da se češće priređuju kreativni natječaji jer su uistinu interesantni.

Reci nam nešto o svom dosadašnjem umjetničkom putu i na koji se način misliš dalje baviti umjetnošću?

– Slikarstvom se općenito bavim od kada znam za sebe te sam aktivno sudjelovala u likovnoj grupi: „Točka“, profesorice Davorke Vadanjel, a sada sam uključena u predmet izborne likovne umjetnosti također uz mentorstvo profesorice Alide Blašković Koroljević. U slobodno vrijeme crtam, pišem, ilustriram, odnosno uključujem se u sva natjecanja i projekte koji za sebe vežu pojam umjetnosti kao što su: „LIK“ na koji sam dvije godine pozivana na županijsku razinu, međunarodno natjecanje kao što je International sdg art competition na kojem sam osvojila treće mjesto s ilustracijom pod temom „izgradnja inkluzivne budućnosti“, također sam dvije uzastopne godine sudjelovala na radionici Novigradskog proljeća gdje sam naslikala vlastitu slikovnicu „Marko“, osvajala sam visoke plasmane na natjecanju „Ca je ča“ i „Lidranu“ na kojem sam i 2021. godine pozvana na županijsku razinu s novinarskim osvrtom „Umjetnost ili kritičnost?“. Pod mentorstvom profesorice i knjižničarke Majde Milevoj Klapčić aktivno sudjelujem u medijskoj grupi, koja redovno izdaje svoj časopis – „Labinjonski đornalin“, a pišem i za školske novine „POINT“.  Iako sam prisutna u svim oblicima umjetnosti, najviše me zanima filmska umjetnost, time je i rad za natjecanje StartArt zapravo video uradak. Ovdje se vežemo i na moju želju za daljnjim školovanjem koja leži u Akademiji dramske umjetnosti – odsjek montaže.

Nositelj projekta StartArt je Faro11,Rovinj, a partneri su: Metamedij, Pula; L.A.E. XXI, Labin i Muzej Lapidarium, Novigrad. Projekt StartArt sufinanciraju Istarska županija i Grad Pula.

RSS 2.0 | trackback