28/09 2010

Soros će financirati antiekstremističke projekte

Novosti

Fondacija Otvoreno društvo Georga Sorosa pojačava svoj angažman u Hrvatskoj zato što je ocijenjeno da je dobar trenutak za podršku dovršetku demokratske konsolidacije ove zemlje i za dodatno promicanje društvenih vrijednosti zbog kojih je i osnovana spomenuta fondacija.

Namjera je Fondacije Otvorenog društva i da pomogne uspostavi mehanizama koji bi pomogli da se, po ulasku u EU, ne dogodi erozija nekih prava i dostignuća stečenih u pristupnim pregovorima, kaže Tin Gazivoda koji je u Hrvatskoj imenovan za savjetnika mreže Fondacija Otvoreno društvo. Njegovo postavljanje trebalo bi doprinijeti da se Soroseva prisutnost u Hrvatskoj stavi u okvire dugoročnije strategije i da bude organiziranija.

Prema Gazivodi, izrazito je važno da Hrvatska do kraja godine uđe u krug od dvadesetak zemalja koje imaju pristup Emergency fondu, posebnom fondu namijenjenom pomoći društvenim skupinama i aktivnostima pogođenima recesijom. Riječ je o dijelu istočnoevropskih, balkanskih i baltičkih država, te o nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Ideju o osnivanju takvog fonda, teškog sto milijuna dolara, dao je osobno Soros prije godinu i pol dana, a potaknulo ga je to što je vidio kako u Mađarskoj, pod pritiskom ekonomske krize, propada nezavisna kultura i jača radikalna politička desnica.

— Hrvatska je na dobrom putu da se svrsta među korisnice fonda, a to bi otvorilo mogućnost ozbiljnijeg financiranja projekata koji se bave konkretnim društvenim skupinama na udaru recesije, nezavisnom kulturom, novim civilnim platformama suprotstavljenim jačanju političkog ekstremizma, te istraživanjima, edukacijom i medijima. Nadam se da će tijekom jeseni biti donesena konačna odluka o otvaranju ovog fonda za Hrvatsku, govori Gazivoda.

On kaže da će projekti koji će tražiti pomoć iz tzv. kriznog fonda zaista morati uvjerljivo argumentirati povezanost s efektima recesije. »Neće se tolerirati reciklaža postojećih projekata, a o dodjeli sredstava odlučivat će odbor međunarodnih stručnjaka«, veli Gazivoda. Osim što bi se Hrvatskoj trebao otvoriti ovaj posebni fond, Otvoreno društvo kroz redovne programe nastavlja pomagati inicijative koje se tiču ljudskih prava, integracije Roma, prava osoba s intelektualnim poteškoćama, regionalne i međunarodne suradnje, nezavisnog novinarstva, lokalne samouprave… Za hrvatske projekte iz ovih oblasti Soros je prošle godine izdvojio oko milijun i pol dolara.

Preuzeto sa http://www.zamirzine.net/

RSS 2.0 | trackback