12/10 2010

Sajam stipendija 2010

Novosti

Na Sajmu stipendija 2010., koji se održava u srijedu, 20. listopada, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predstavit će se više od 30 uglednih hrvatskih i inozemnih institucija, među kojima hrvatska i strana visoka učilišta, državne institucije (ministarstva, gradovi i županije), hrvatske i strane agencije, veleposlanstva i strani kulturni centri, tvrtke te neprofitne organizacije (zaklade i udruge) sa više od 70 programa stipendiranja te više od 4.000 pojedinačnih stipendija. Osim iz Hrvatske, izlagači dolaze iz niza europskih zemalja, SAD-a, Kanade i Japana.

Početak 21. stoljeća obilježen je dramatičnim rastom broja mobilnih studenata na globalnoj razini – 2007. godine 3 milijuna studenata studiralo je izvan svoje zemlje što u usporedbi s 1,74 milijuna u 1999. predstavlja porast od 72,4%. SAD je svjetski lider u međunarodnom obrazovanju jer privlači 20% svih mobilnih studenata u svijetu te je u akademskoj godini 2008./2009. u SAD-u studiralo ukupno 671.616 međunarodnih studenata. Nakon SAD-a slijede Velika Britanija s 12%, Njemačka s 9%, Francuska s 8% te Australija sa 7% međunarodnih studenata. Hrvatska sustavno ne prikuplja podatke o međunarodnoj mobilnosti u obrazovanju te stoga ne postoje točni podaci o međunarodnoj mobilnosti hrvatskih studenata i profesora.

Mobilnost na visokoškolskoj razini jedan je od prioriteta Bolonjskoga procesa. Zemlje sudionice Bolonjskog procesa postavile su opći cilj da do 2020. godine 20% studenata provede razdoblje studiranja u inozemstvu. Od pristupanja Hrvatske Bolonjskome procesu 2001. godine, Hrvatska radi na osiguranju neophodnih zakonskih okvira, administrativnih procedura i institucionalnih kapaciteta kroz međuresornu i međusektorsku suradnju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH s brojnim ministarstvima, agencijama, zavodima, visokim učilištima i organizacijama civilnog društva. Sajam stipendija i okrugli stol unutar Sajma na temu Novosti u visokom obrazovanju: mjere za poticanje međunarodne mobilnosti predstavit će pozitivne pomake, prepreke i izazove s kojima se susreće Hrvatska u povećanju međunarodne mobilnosti u obrazovanju.

U većini slučajeva hrvatski studenti za studij u inozemstvu trebaju dodatnu financijsku pomoć zbog razlike u životnom standardu između Hrvatske i pojedinih europskih zemalja. Na ovogodišnjem Sajmu stipendija gostuju visoka učilišta iz različitih europskih država, uključujući Njemačku, Italiju i Mađarsku, kao i visoka učilišta iz  SAD-a i Kanade, koja će hrvatskim studentima predstaviti svoje studijske programe i stipendije.

Detaljan program Sajma stipendija 2010. i popis izlagača dostupni su na službenim internetskim stranicama Sajma www.stipendije.info .

Preuzeto sa www.culturenet.hr

RSS 2.0 | trackback