08/12 2011

Radionice uređivanja Istrapedije i Kulturistre u Puli

Novosti

Kulturistra i Istrapedia kreću s novom aktivnosti namijenjenoj učenicima pulskih srednjih škola. U vremenskom razdoblju od 9. do 13. siječnja, 2012. godine Kulturistra će u suradnji s Istrapedijom organizirati Radionice uređivanja Istrapedije i Kulturistre koje će se održavat u Gradskoj knjižnici i čitaonici u jutarnjim satima.

Zamišljeno je da Istrapedia svoje radionice provodi 3 dana, a Kulturistra 2 dana.
Radionice uređivanje Istrapedije:
Polaznici će imati zadatak na zadanu okvirnu temu sebi pronaći zanimljivu natuknicu te ju obraditi na način da uz pomoć mentora dođu do literature. Cilj je da polaznici iskuse duži boravak u knjižnici, nauče kako doći do literature i koristiti se njome, te da uz pomoć urednika Istrapedije i studente pomagače nauče složiti zadovoljavajuću natuknicu, te kako se piše popis literature, pronalaze linkove, a na kraju i kako to sve uobličiti i staviti na Istrapediju.
Bit će slobodni i svoju natuknicu dopuniti fotografijama ukoliko to bude moguće. Polaznici će tijekom radionica steći osnovne vještine potrebne za uspješno pisanje seminarskih radova koje ih očekuje u budućem školovanje, te iskusiti kako se koristiti stručnom literaturom.

Radionice uređivanja Kulturistre:
Na radionici će se održati kratko teorijsko predavanje o osnovama pisanja i razlikovanja osnovnih novinskih formi.Nakon toga slijedi primjena naučenog teorijskog znanja.
Konkretno, polaznici će kroz novinske članke uočavati najvažnije segmente članka (tko, što, gdje, zašto i kako).
Zatim će morati složiti nekoliko klasičnih vijesti s time da posjeduju poznate podatke.
Nakon učenja pisanja vijesti, s polaznicima se otvara određena tema za koju se trebaju pronaći odgovarajući sugovornici. Kruna radionica svakako je izrada vlastitog izvještaja. Polaznici će dobiti određeni zadatak, (odlazak na press konferenciju, događanje, anketiranje prolaznika i sl.) te na temelju prikupljenih informacija napisat će izvještaj.
Zatim slijedi kratka poduka o tome kako se radi na Kulturistri, odnosno kako se objavljuju članci u tom WordPress programu, a moguće je i da će njihovi izvještaji biti objavljeni.

Polaznici će na kraju dobiti certifikat i nekoliko izdanja na dar kao zahvalnost za sudjelovanje. Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula polaznike nagrađuje s po dvije ulaznice za predstavu Kontr(a)kcije šibenskog HNK, a Kino Valli jednim zajedničkim posjetom kinu na projekciju po izboru polaznika.

Želja nam je ne opteretiti učenike tijekom praznika već onima koji ne odlaze na skijanje ponuditi sadržaj koji im može koristiti u kasnijem obrazovanju, a koji će biti prezentiran u ležernoj prazničkoj atmosferi.

Prijave se mogu poslati na mail zaključno do 23. prosinca 2011. Prijavnica se može pronaći na stranici Kulturistre, zatražiti mailom na urednik@istrapedia.hr ili osobno podignuti u uredu Istrapedije na adresi Riva 8 na prvog katu.
Sve prijavnice treba poslati isključivo na e-mail urednik@istrapedia.hr ili ispuniti na licu mjesta u Istrapediji.

PRIJAVNICA: prijavnica Istrapedia-Kulturistra

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback