15/08 2017

Predavanja u okviru festivala Media Mediterranea 19

Media Mediterranea, Novosti

MM19 | Digitalna romantika

U sklopu programa ovogodišnjeg izdanja Media Mediterranea festivala, u petak 18. kolovoza u Titovom parku održati će se stručna predavanja s početkom u 20.30 sati. Gostujući predavači su povjesničarka umjetnosti, kustosica i kritičarka Irena Borić te međunarodno djelujući i višestruko nagrađivan kompozitor Davor Branimir Vincze.

 

Irena Borić je povjesničarka umjetnosti koja djeluje kao kustosica i kritičarka. Surađuje s projektima “Srami se!” (2013-2017) i “net.cube” (2015. – ). Kurirala je izložbe Politics Within (2014), U mojoj zemlji palme rastu (2014), Akrobacije s kamenjem (2014), Pipe Dream (2015), net.cube: Napokon se isplatilo! (2016), Sanjari (2016), Stakleni stropovi (2016). Bila je na kustoskim rezedencijama u Helsinkiju (2011), Celju (2012) i Beču (2015). Članica je hrvatske sekcije AICA-e.

U svom predavanju Borić će predstaviti projekt net.cube. Projekt su koncipirale Irena Borić, Martina Kontošić i Renata Šparada, a započeo je u siječnju 2015. kao dio programa Centra za dramsku umjetnost. net.cube je nastojao osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticati domaće internetsko stvaralaštvo, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje, kao i komunikaciju među zainteresiranim akterima medijske scene. Program je izveden kao internetska galerija (http://www.netdotcube.org/) i diskurzivni program.

Davor Branimir Vincze je međunarodno djelujući, višestruko nagrađivan i svestran kompozitor. Uzevši u obzir da je prije glazbene karijere završio medicinu, ne čudi što su njegova djela impozantan spoj glazbe, prirodnih i socijalnih fenomena, matematičkih krivulja, algoritama i elektronike. Rođen je u Zagrebu, studij kompozicije završio u Grazu i Stuttgartu, poslije čega se specijalizirao za elektronsku glazbu na Ircamu u Parizu. Njegove su skladbe izvodili ansambli Modern, Recherche, Intercontemporain, Klangforum, Talea i drugi, na festivalima kao što su Impuls, MATA, Manifeste, Zagrebački biennale i ostali. 2014. je u Hrvatskoj pokrenuo festival za suvremenu glazbu Novalis. Trenutno radi doktorat iz kompozicije na sveučilištu Stanford (SAD) u klasi Briana Ferneyhougha.

Kroz prezentaciju vlastitih djela nastalih u poslijednje tri godine, Davor Branimir Vincze će u predavanju govoriti o tome kako se “post-interenet art” reflektira u suvremenoj glazbi. Gdje i kako suvremene tehnologije, društvene mreže, velike količine podataka, binarna vizija svijeta, manjak razumijevanja za sve što leži iza raznih sučelja koje svakodnevno koristimo, nalaze svoju interpretaciju u sklopu akustičkog doživljaja.

Udruga Metamedij poziva sve zainteresirane da se pridruže predavanjima u Titovom parku u petak 18. kolovoza koja će početi u 20.30 sati, neposredno nakon službenog otvorenja festivala i dodjele priznanja “Zlatna lubenica” za mlade umjetnike i umjetničke kolektive iz Hrvatske koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama.

Dobrodošli!

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback