28/03 2022

Pobjednici nagradnog natječaja za najbolje GIF animacije, stickere ili emojije – Mladi na mreži

Mladi na mreži

Žiriranjem pristiglih radova te zbrajanjem glasova publike na društvenim mrežama završio je drugi nagradni natječaj za najbolje GIF animacije, stickere ili emojije, kojega je u sklopu projekta „Mladi na mreži“ organizirala pulska udruga Metamedij. Članice žirija – dizajnerice Dina Milovčić i Franka Tretinjak te umjetnica Ivana-Nataša Turković – dodijelile su prvo mjesto pulskoj umjetnici Gaiji Radić za „GIF 4“, drugo mjesto Paoli Puh i Jani Marinac za GIF „Tomb“, dok je s najvećim brojem glasova publike treće mjesto osvojila Lu Ladišić Sivinjski za GIF „Digitron“. S obzirom da je na natječaj prijavljen veliki broj kvalitetnih i zanimljivih GIF-ova, stickera i emojija, žiri je izdvojio dodatne radove koji dobivaju pohvalu. Gaia Radić dobila ju je za preostale prijavljene GIF-ove, a uz nju su pohvalu još dobili GIF-ovi Lucije Batagelj i Sare Peršić („Digitron Buje“), Anamarije Lešković („Stara bubamara“), Arijana Kudumova („Prva mačka na svijetu“), Noela Paladina i Aleksandra Popova („Postolara“) te Andreja Jelenkovića („Plastični otpad“). Za seriju stickera dobili su je pak Michael Stenta i Gabriel Ćosić iz Tehničke škole Pula.

 

 

1. mjesto – Gaia Radić “GIF 4”

 

Pobjednici natječaja bit će nagrađeni s tri poklon bona u Svijetu Medija d.o.o. Prvo mjesto dobit će bon od 300 HRK, drugo 200 HRK, a treće 100 HRK. Radovi pobjednika bit će predstavljeni online izložbom, kojom će biti obuhvaćeni/e i autori/ce koji/e su dobili/e pohvalu žirija te najviše glasova publike. Na natječaju su sudjelovali i učenici Tehničke škole Pula, gdje je u sklopu projekta održana dvodnevna online radionica „Digitalni vokabular – osnove izrade GIF animacija, stickera i emojija“. Voditeljice i mentorice radionice koja se sastojala od video lekcija te mentorskog dijela usmjerenog ka realizaciji radova, bile su Maja Kolar i Tina Ivezić (Oaza) te Damir Prizmić (Radiona).

 

Na natječaju je sudjelovalo preko 60 mladih kreativaca i umjetnika u dobi od 16 do 25 godina, a mnogi radovi bili su ostvareni u parovima.

 

 

2. mjesto – Paola Puh i Jana Marinac „Tomb“

 

Gaia Radić je mlada novomedijska umjetnica koja primarno djeluje u području računalne grafike i 3D modeliranja. Trenutno studira kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, gdje djeluje kao demonstratorica pri predmetu „Digitalne metode prezentacije“. Do sada je sudjelovala na više od 20 skupnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji, a ističu se suradnje s Centrom za inovativne medije (CIM APURI), riječkom Galerijom Kortil te Udrugom Metamedij iz Pule. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Svjetovi“ (2021.) održala je u riječkoj Galeriji SKC. Najmlađa je članica HDLU-a Istre. U svojoj umjetničkoj praksi istražuje i propituje korelaciju mentalnog, virtualnog i fizičkog prostora, a svoje koncepte najčešće materijalizira u obliku 3D vizualizacija i prostornih instalacija.

 

GIF-ovi Paole Puh i Jana Marinac te Lu Ladišić Sivinjski nastali su na radionicama „Mediakult“, koje je u sklopu projekta Mi plus udruge Metamedij u Srednjoj školi Buzet, odnosno Srednjoj školi „Vladimir Gortan“ Buje, vodio konceptualni umjetnik i grafički dizajner Niko Mihaljević.

 

 

3. mjesto – Lu Ladišić Sivinjski „Digitron“

 

Kalendar događanja ožujak 2022

 

Projekt Mladi na mreži adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, online edukacijskim programima te participativnim projektima koji omogućuju preobrazbu iz pasivnih konzumenata u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore. Ciljevi su povećanje socijalne uključenosti kroz suvremenu kulturu i umjetnost, poticanje participacije, osobnog razvoja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena putem korištenja novih medija i tehnologija, te unapređenje kreativnih i socijalnih vještina zahvaljujući zanimljivim i prilagođenim kanalima, platformama i formatima.

 

Vrijednost projekta je 463.988,06 kuna, od čega iznos od 394.389,85 kuna (85%) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok je iznos od 69.598,21 kuna (15 %) sufinanciran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Više informacija o EU fondovima moguće je pronaći na internetskim stranicama www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr.

 

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost Udruge za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij.

RSS 2.0 | trackback