22/10 2018

Otvorene prijave za radionicu “Remiks identiteta 5”

Metamedia Lab, Metamusic studio, Novomedijski kultivator, Novosti

Remiks identiteta je (glazbeni) projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu MMLab-a i glazbenog community studija Metamusic –kreativnih laboratorija Društvenog centra Rojc, a čija je svrha lokalnim umjetnicima omogućiti uvjete za glazbenu produkciju.

Cilj radionice je producirati vlastite remikseve kroz grupni rad i stručno mentorstvo Noela Šurana i Tina Dožića, te educirati polaznike o upotrebi digitalnih alata za produkciju glazbe. Radionica je namijenjena svima zainteresiranim za glazbu, zvuk i sound art.

Ovogodišnja tema radionica je “Tehnologija i priroda”. S Noelom ćemo istražiti najneistraženiji oblik tradicijskog glazbovanja, a radi se o izradi i sviranju na glazbala od sezonskih biljaka, te s Tinom ćemo izraditi “pick up” mikrofone za ozvučivanje elektromagnetskih zračenja te snimiti iste na terenu. Koristit ćemo kombinaciju snimljenog zvuka na radionicama u novoj produkciji koja posuđivanjem i mijenjanjem nastalim zvukova dopušta stvaranje novih.

Remiks identiteta će započeti s predstavljanjem projekta “Herbasonarij” Noela Šurana u Dnevnom boravku u DC K. Rojcu. 31.10.2018. u 19:00.

 

Projekt će se nastaviti s radionicama;

PRIRODA:

Noel Šuran- “Herbasonarij”

02. i 05.11.2018. u prostorijama Udruge Metamedij, DC Rojc, 18:00-22:00

Projekt istražuje najneistraženiji oblik tradicijskog glazbovanja, koji je u prošlosti bio jako raširen u Istri, a radi se o izradi i sviranju na glazbala od sezonskih biljaka. Švikatići, švikutići, svikalini, flautin, švikalnica, fis’cioto, švikaloto, švik, pišćalca, sopiele od kostanja, tuturače sve su to nazivi za glazbala napravljena od kore određenih vrsta drveća (jasen, lijeska, rulj, topola, vrba i dr.) izrađuju se u rano proljeće kad se drievo lika, to je posebno stanje drva kada je drvo osobito vlažno ispod kore, pa se s njega kora lako skida. Trajnost je takvih svirala neznatna, jer se kora skinuta s grančice vrlo brzo osuši i zgužva pa više ne proizvodi zvuk, stoga je potrebno raditi istraživanje u određenom vremenskom periodu. Takve su svirale sezonski instrumenti koji su se izrađivali diljem Istre jer ih je svatko uz malo truda mogao napraviti. Zanimljivo je primjerice da se u nekim dijelovima Istre na njih sviralo u stilu dvoglasja tijesnih intervala, a negdje u glazbenim oblicima koji tendiraju duru. Vrijedno je vratiti pozornost ovim sviralama jer nam pomažu razabrati prve oblike nekih instrumenata, kod kojih postanak valja potražiti u pradavnini.

Polaznici radionice bi se okušali u izradi glazbala od biljaka, a isto tako moći će koristiti postojeće materijale s projekta Herbasonarija za daljnju obradu (remiksanje, rekompoziciju, aranžman i sl.). U tradicijskom kontekstu to je bila nužnost s obzirom na to da nije bilo novaca za kupovinu glazbala, s druge strane, to je rezultiralo kreativnošću kojom se niz predmeta i koristilo za proizvodnju zvukova, uključivši i vlastite glasovne mogućnosti. Vraćajući se jednostavnosti, komunikativnosti i nepretencioznosti muziciranja na takvim “čudnim” glazbalima želim potaknuti novu kreativnost i kao izraz današnjeg vremena.

+TEHNOLOGIJA:

Tin Dožić- “Elektromagnetske aktivacije” 

13. i 14. 11. 2018. u prostorima Udruge Metamedij, DC Rojc, popodnevni sati

Radionica izrada mikrofona i jednostavnih elektroničkih instrumenata DIY metodom te hakiranjem postojećih uređaja. Radionica se održava u sklopu projekta Novomedijski kultivator.

Na radionici Elektromagnetske aktivacije istraživat ćemo zvučne teksture nečujnih zvukova koji nas okružuju. Naša okolina prepuna je elektroničkih uređaja koji odašiljaju elektromagnetske emisije i tako tvore nevidljiv prostor električnih potencijala. Taj prostor promatramo kao električnu divljinu, a mi smo istraživači/ice tog prostora. Cilj radionice je izrada jednostavnih pick up mikrofona za ozvučivanje elektromagnetskih zračenja te terenska i studijska snimanja pomoću tih mikrofona. Također ćemo izrađivati kontaktne mikrofone za snimanje vibracija i pokreta predmeta. Orijentirat ćemo se na zvučne teksture i šumove, buku, glitch-eve i greške kako bismo stvorili eksperimentalne slojeve za glazbene i zvučne kompozicije nastale.

Polaznici mogu biti svi oni koji se osjećaju kreativno. Glazbu može izvoditi svatko, bez potrebe za skupim glazbenim instrumentima. Poželjno je da polaznici sudjeluju na svim predavanjima i radionicama jer smatramo da je kombinacijom DIY metoda u prirodnom ili elektromagnetskom okruženju moguće doći do vrlo zanimljivih audio rješenja.

Zainteresirani se već mogu prijaviti ovdje.
Za dodatne informacije vezano za radionicu možete poslati na:
kontakt.radionice@gmail.com

 

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback