24/04 2024

OTVORENE PRIJAVE | The Sea Sees Us: radionica spekulativne dizajnerske prakse

Novosti

 

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (UMAS) organizira radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom The Sea Sees Us. Radionica će se održati u sklopu 26. izdanja Media Mediterranea festivala, od 27. svibnja do 1. lipnja 2024. godine u galeriji Društva arhitekata Istre – DAI SAI u Puli (Hrvatska), a vodit će je dizajnerica i znanstvenica Skye Morét (Portland, Oregon, SAD).

 

// Kontekst

 

Dok promatramo likove mornara i plivača, vidimo da ocean ima drugačiju perspektivu na aspekte vremena, razmjera i povezanosti. Mnogi vide ocean kao resurs, kao političan, kao ponor ugljika, kao prijevoz, kao utočište, kao srodstvo, kao potencijalni lijek, kao divlji agens i kao prostor imaginacije. Ali kako nas vidi more? Kad okrenemo periskop i ugledamo izvanzemaljski, plavi volumen, shvaćamo da naše razumijevanje blijedi u usporedbi sa složenošću oceana. Može li nam preuzimanje perspektive oceana pomoći da zamislimo budućnost?

 

Ova će radionica spekulativnog dizajna istražiti i povezati nas s budućnošću na plavom planetu kroz dizajn koji provocira i potiče na angažman. Kroz spekulativni objektiv, radionica će istraživati kritične morske pragove, senzorne uređaje i imaginativne okvire antropocena s ekofeminističkim i interdisciplinarnim pristupom. S empatijom prema budućem oceanu i njegovim bezbrojnim stanovnicima, propitivat ćemo obećanja digitalnih rješenja u analognom, vodenom svijetu. Od obalnih antarktičkih robota i pacifičkog dubinskog rudarenja do mediteranskog zagađenja plastikom, oceanskog uzgoja, daljinskog istraživanja, digitalnih blizanaca i drugih sličnih fenomena, koristit ćemo spekulativni dizajn za ispitivanje objekata i materijala unutar ovih scenarija i ekosustava s gledišta mora. Predstavit ćemo ova pitanja na konačnoj javnoj izložbi i prezentaciji koja zajedno postavlja pitanje: ‘Kako će nas more vidjeti u radikalnoj budućnosti oceana?’

 

// Opće informacije

 

Poziv je namijenjen širokom spektru sudionika, od studenata do mladih stručnjaka u području dizajna, medija, umjetnosti, znanosti o moru, ekologije, antropologije i sociologije u dobi od 18 do 35 godina. Budući da je radni jezik radionice je engleski, od polaznika očekuje dobro poznavanje engleskoga. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Troškovi smještaja su u potpunosti pokriveni od strane organizatora. Troškove puta i hrane sudionici snose sami. Na radionici će biti osigurana osvježenja. 

 

// Mentorica

 

Skye Morét je dizajnerica i pomorska znanstvenica. Njezino raznoliko pozadinsko znanje i iskustvo vezano za ocean, uključujući i to što je preplovila 100 000 km oko svijeta, potiče njezino trajno uvjerenje u moć umjetnosti i dizajna da se uključe u ekološke složenosti i međuovisnosti našeg planeta. Skyein rad koristi dizajn temeljen na podatcima i vizualno pripovijedanje kako bi istražio morske ontologije, posebice u kontekstu promjenjivih ekosustava i klimatske pravde. Bila je viši istraživač na projektu TBA21–Academy’s Ocean Archive, direktorica dizajna na studiju za vizualizaciju podataka Periscopic, a posljednje je tri godine vodila diplomski program Collaborative Design + Design Systems na Pacific Northwest College of Art (SAD). Njezine su instalacije bile izložene u Znanstvenoj galeriji u Dublinu, Europskom parlamentu u Bruxellesu i Kanadskom kulturnom centru u Parizu. Autorica je multidisciplinarnih publikacija u brojnim časopisima, kao što su Science, Slate, Migrant Journal, Popular Science, Roads & Kingdoms i Public Radio International. www.skyemoret.com

 

// Prijave

 

Prijave za sudjelovanje na radionici vrše se putem online prijavnog obrasca. Za više informacija, kontaktirajte nas na kontakt.radionice@gmail.com. Prijave za sudjelovanje podnose se do 15. svibnja 2024. godine. Broj sudionika je ograničen. Svi prijavljeni bit će obaviješteni o selekciji putem e-maila do 20. svibnja 2024. Nakon obavijesti o selekciji, od polaznika se očekuje da potvrde mogućnost svojeg sudjelovanja.

 

// Dizajn

Oleg Šuran

 

RSS 2.0 | trackback