07/02 2020

Otvorena izložba GIF-ova projekta Metamedijator udruge Metamedij u kinu Valli

Novosti

Izložba radova realiziranih na Radionici izrade gifova “Gifart” u sklopu projekta Metamedijator pulske udruge Metamedij otvorena je u četvrtak, 7. veljače u pulskom Kinu Valli.

Okupljene je prvo pozdravila Alice Borina u ime kina Valli koja je predala riječ predsjedniku udruge Metamedij Marinu Jurcanu. On se zahvalio kinu Valli na ugošćavanju izložbe te je naglasio da je Metamedijator novi program udruge te da se nada da će udruga nastaviti surađivati s pulskom Školom za odgoj i obrazovanje.

– Ovaj nam je projekt predstavljao zanimljiv izazov jer nismo htjeli školi ponuditi samo konzumaciju kulture već i učenicima škole dati mogućnost da se i oni kreativno izraze. Kada diskutiramo unutar udruge često zaključujemo da nam je ovo jedan od dražih projekata koji smo pokrenuli prošle godine. Ovim se putem još jednom zahvaljujem Školi za odgoj i obrazovanje koja nam je dala priliku da surađujemo s njima, kazao je Jurcan i predao riječ voditeljici projekta Ivani-Nataši Turković.

– Projekt Metamedijator održan je prošle godine, a s učenicima smo obišli više izložbi u Puli. Obišli smo i udruge u Rojcu, a bilo je tu i nekoliko radionica uz radionicu izrade GIF-ova koju je vodio dizajnerski kolektiv NJI3, a kojeg čine Dina Milovčić, Tessa Bachrach Krištofić i Franka Tretinjak. Radionicu o zvuku vodio je Marko Grbac Knapić, a radionicu 3D mappinga i svjetlosnih grafita vodio je Marko Bolković iz udruge Sonitus. Što se tiče radionice Gifart ona je bila dvodnevna, a cilj je bio da učenici nauče nešto više o GIF-ovima i načinu na koji ih se može realizirati, a u ovom je slučaju to bio rad s kolažima. Rezultat radionice je sedam GIF-ova koji se ovdje mogu razgledati, a učenici koji su sudjelovali na radionici su Arian Kudumović, Alem Skejić, Nensi Bančić, Leo Ćenanović, Marko Rajlić i Valentina Petrunić. Njima se pridružila i pedagoginja Vanja Marković koja je također izradila jedan GIF, kazala je Turković i predala joj riječ.

– Marino i Nataša su rekli najvažnije stvari o ovom našem zajedničkom projektu, a žao mi je što nisu s nama Dina, Franka i Tressa da se i njima još jednom zahvalimo na ovom divnom iskustvu. Ovaj je projekt još jedan dokaz onoga što mi zastupamo u svom radu kao ustanova, a to je činjenica da je različitost ne samo dobra nego i izuzetno pozitivna jer iz nje proizlaze fantastične stvari. Ova je izložba rezultat toga što se dogodi kada jedna neobična udruga poput Metamedije, koja ima interdisciplinarni i širok pogled na kulturu, poveže jedan neobični kolektiv poput NJI3 i neobičnu ustanovu poput naše na jednom vrlo neobičnom zadatku –stvoriti rad primijenjene umjetnosti poput GIF-a, a to je nešto o čemu vjerojatno niti ne razmišljamo da bi mogli sami izraditi. To je poput kruha, uvijek nam je dostupan, ne mislimo o tome da bi ga mogli napraviti i sami, a kada ga napravimo bude bolji od onoga kojeg kupujemo. Tako je i sa ovim našim GIF-ovima koji su bolji od svih GIF-ova koje možete naći na netu i jako smo zadovoljni s njima, zaključila je Marković.

Posljednji govornik bio je Marko Rajlić koji se prisutnima obratio u ime učenika koji su pohađali radionicu. On se zahvalio svima koji su došli na otvorenje te svim organizatorima radionice.

Radionica pod vodstvom dizajnerskog kolektiva Nji3 održana je 15. i 16. listopada 2019. godine u pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje, a na njoj su voditeljice pokazale kako uz malo truda GIF-ovi mogu postati jak komunikacijski alat. Započela je kratkim predavanjem o povijesti GIF animacija tijekom kojega je polaznicima objašnjeno što je GIF animacija, njezina kratka povijest i upotreba, različite likovne tehnike koje se mogu koristiti te kratki pregled načina na koji GIF umjetnici izražavaju svoj osobni stil. Potom su učenici izradili vlastite GIF-ove uz pomoć kolaža na temu superjunaka koje su animirali na svojim smartphone uređajima.

GIF-ovi — grafiti interneta — oblik su komunikacije dostupan svima. Mladi ih često koriste u komunikaciji na društvenim mrežama, i to najčešće u obliku koji je već dostupan na internetu.

Projekt Metamedijator bio je namijenjen educiranju mladih s teškoćama u razvoju o kulturi u lokalnoj zajednici i načinima uključivanja u nju. Njime se promoviraju dostupnost i participacija u kulturi kroz poticanje građanskog sudjelovanja u stvaranju novih sadržaja. Svrha projekta bila je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih i stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno uključivanje, informiranje te zanimanje za umjetnost i kulturu, kao i razvoj vlastitih kreativnih vještina.

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova. Izložbu je moguće razgledati do 29. veljače.

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback