06/08 2021

Otvoren 23. Media Mediterranea festival

Media Mediterranea, Novosti

Kristina Marić dobitnica nagrade Zlatna lubenica 5.0

 

Festival Media Mediterranea koji se ove godine održava po 23. put, svečano je otvoren u četvrtak, 5. kolovoza u pulskom SKUC-u gdje je postavljena izložba finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 5.0. Žiri u sastavu Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Hrvoje Hiršl i Anja Maleć odlučio je da je najbolji rad „Slobodni udarci“ Kristine Marić.

Direktor festivala Marino Jurcan se na otvaranju zahvalio svim suradnicima na stvaranju festivala koji se ove godine sastoji od tri zasebne izložbe u četiri pulska prostora. On je istaknuo da je natječaj i izložba Zlatna lubenica jedan od najboljih iskoraka udruge Metamedij i festivala Media Mediterranea jer sukladno s ciljevima udruge pruža priliku mladim novomedijskim umjetnicima da realiziraju i predstave svoj rad i to putem natječaja koji je jedini takve vrste u županiji. Da se radi o kvalitetnim umjetnicima kojima treba podrška u toj ranoj fazi njihovog stvaralaštva dokazuje i činjenica da su finalisti Zlatne lubenice često i finalisti ili osvajači prestižne nagrade za mlade autore Radoslav Putar.

Jurcan je potom predao riječ Leni Radunić koja se publici obratila u ime Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule.

– Posebna mi je čast pozdravit vas svih u ime gradonačelnika Filipa Zoričića, u ime pročelnice za lokalnu samoupravu Anje Ademi te u svoje ime. Želja mi je da naglasak bude na svima koji su sudjelovali u stvaranju izložbe i zahvalila bih se svim mladim umjetnicima. Nadam se da će u Puli sljedećih godina biti više ovakvih programa koji će afirmirati mlade umjetnike i dati im prostora i to posebice onog medijskog da svi vidimo kakve mlade kreativce imamo i što oni sve mogu napraviti, kazala je Radunić.

Ivana Tkalčić, autorica kustoskog koncepta i teme festivala „Inscenirana autentičnost“ je podsjetila prisutne da se nagrada i izložba Zlatna lubenica odvijaju već pet godina i da je prvenstveno namijenjena mladim umjetnicima od 18 do 35 godina koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i interdisciplinarnom pristupu umjetnosti.

– Ove godine smo imali poprilično velik odaziv od kojeg smo izabrali uži izbor od sedam radova koji su izloženi no o tome će vam govoriti jedan od članova žirija kojeg čine Oleg Šuran, Olga Majcen Linn, Hrvoje Hiršl i prošlogodišnja dobitnica nagrade Anja Maleć. Od umjetnika izlažu: Domagoj Burilović,  Valerija Djanješić, Teuta Gatolin, Kristina Marić, Toni Mijač, Mia Miletić te Dora Ramljak i Andrejs Poikāns. Ovogodišnja tema festivala, ali i nagrade Zlatna lubenica je „Inscenirana autentičnost“. Taj pojam se prvenstveno veže uz turizam, ali mi ga nismo nužno spojili samo s njime.

– Temom propitujemo kako lokalna zajednica i turistički djelatnici prikazuju posjetiteljima, odnosno turistima, određene događaje, materijalnu kulturu i nematerijalne običaje u obliku za koji misle da ih je najprimjerenije prikazati. To smo povezali s fenomenom fake newsa i skandala Cambridge Analytica. Svi znate da je to bio aktualni trenutak 2018. i 2019. godine gdje smo zbog tih procesa postali svjesniji o manipulacijama koje se događaju u medijima, na društvenim mrežama i platformama. Od tog trenutka, dakle zadnje dvije godine, sve većom prisutnosti nas u online, virtualnoj sferi osvještavamo te elemente. Ono što je nama zanimljivo i što nam je u ovom festivalu bitno jest vidjeti što je autentično, a što inscenirano – odnosno što je stvarno – jer znamo da određene informacije koje dobivamo kroz medije i društvene mreže grade naše mišljenje i način razmišljanja i djeluju na naše akcije. Umjetnici koji izlažu na svim izložbama ovog festivala dobro artikuliraju te elemente i nude svoje perspektive i viđenja mogućih realizacija drugih budućnosti, kazala je Tkalčić.

Član žirija Hrvoje Hiršl govorio je o odabiru finalista natječaja:

– Bila mi je izuzetna čast da s kolegama žiriram ovaj natječaj i izložbu. Imali smo sreću da je odaziv bio odličan – čak 25 umjetnika koji su svoje radove predložili za izbor. Bilo je poprilično teško selektirati i svesti izbor na pet pa smo na kraju izabrali sedam radova i smatramo da su taj izbor i interakcija među radovima rezultirali zanimljivim postavom koji se odlično uklopio u prostor galerije, kazao je Hiršl.

Ivana Tkalčić je dobitnici Kristini Marić uručila nagradu čime je izložba službeno i otvorena. Autorica se zahvalila organizatorima – udruzi Metamedij, žiriju i kustosici te je dodala da se nada da će svi uživati u nastavku ovog festivala.

– Rad kojeg vidimo na izložbi, ”Slobodni udarci”, dokumentacija je performansa kojeg sam radila u Galeriji Bačva u Domu HDLU-a u Zagrebu koja je kružnog tlocrta. Sam performans čini opetovano udaranje lopte u kružni zid koji se nalazi sa svih strana, a upravo je taj specifični arhitektonski oblik galerije bio veoma bitan faktor u cijelom performansu. Čitav performans započeo je tako što sam stavila loptu na sredinu kružnice galerije te krenula lupati loptu nogom u svim smjerovima. Kako je promjer galerije 36 metara, performans je trajao nekoliko sati, koliko sam mogla fizički izdržati napor opetovanog udaranja lopte. Osnovna motivacija za rad bila je osjećaj frustracije i taj naboj ispoljiti kroz loptu i udarce u galeriju odnosno u institucije u nekom širem smislu. Taj moment dječje igre asocirao me na dječačko iživljavanje. Inscenirana autentičnost u performansu povezana je s onime što se kasnije događalo sa samim radom. Autentična je svakako vlastita motivacija koja je svoje motive vukla iz neke negativne nabijenosti, inscenirano je to što je, estetski gledano, cijeli performans postavljen poput neke igre, kao svojevrsna gladijatorska borba sa samom sobom. Rad je također dobio na težini nakon, kada sam zbog mrlja nastalih na zidu uslijed performansa morala obojati cijeli prostor, čime je taj bijes prema institucijama dobio dodatnu dimenziju, izjavila je Marić.

Festival se nastavlja u petak, 6. kolovoza izložbom Hrvoja Hiršla u 20 sati u Augustovom hramu te izložbom gostujućih autora: Alex Brajković, Tjaša Kalkan, Luka Kedžo, Luana Lojić, Niko Mihaljević i Lana Stojićević u 21 sat u u Europskom centru za mir i razvoj. Izložbe festivala moguće je razgledati do 9. kolovoza od 10 do 12 ujutro te od 19 do 22 sata, a u ponedjeljak samo navečer od 19 do 22 sata.

Više informacija moguće je pronaći na službenim stranicama te na FB i instagram profilu udruge Metamedij.

 

Fotografije Paolo VALENTI

Tags: ,

RSS 2.0 | trackback