22/09 2010

Operacija: grad 2010

Novosti

Na press konferenciji održanoj u utorak, 21. rujna najavljena je Operacija: grad 2010 koja će se održati od 24. rujna do 3. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija: u Pogonu Jedinstvo, AKC Medika, klubu Močvara, te bivšoj tvornici Badel. Ovogodišnje peto izdanje, najavljuju organizatori, održava se posljednji put u ovom formatu te tako prigodno zaokružuje dosadašnja nastojanja zagrebačke nezavisne kulturne scene.

Nenad Barić, koordinator ovogodišnje manifestacije, rekao je da Operacija: grad nema čvrstu i isključivu programsku koncepciju; ključna poveznica nije u samom programu, već u prostorima u kojima se oni odvijaju i koji tako postaju, a neki i ostaju, mjesta okupljanja i komunikacije.

U Pogonu Jedinstvo održat će se niz video projekcija, instalacija, književne večeri, koncerti, predstave i performansi. Na programu je nova predstava Olivera Frljića Povijest gledanja, njemačka umjetnička skupina Linga izvest će predstavu The New Moon koja nema glumce ni pozornicu, a glavnu ulogu igraju posjetitelji koji slušaju radijsku dramu. Glazbeni program u Jedinstvu začinit će francuski electro duo Racontage, dj-i D-Gree, Labosh, zvukbroda i mnogi drugi. Za glazbeni dio zadužen je i klub Močvara gdje će se održavati koncerti i klupski programi. Program AKC Medika koji kombinira glazbene, likovne i filmske programe najavila je Sanja Burlović koja je istaknula predavanje novinara i aktivista Franka Dota Pobuna u Stonewallu 1969. – zauzimanje grada kao začetak Pride pokreta. Prostor Medike vizualno će oživjeti mladi umjetnici i studenti Likovne akademije oslikavanjem jednog zida Medike te izložbom u Galeriji Jogurt.

U Operaciju: grad 2010 uključen je i Montažstroj. Borut Šeparović najavio je obnavljanje predstave Vatrotehna koja je izvedena 1991. godine u bivšoj tvornici Badel. Predstava, ali i daljni rad Montažstroja pokrenuli su neka od gorućih pitanja u hrvatskoj politici i domaćoj kulturi. Odabirom stare zgrade Badela te nizom umjetničkih akcija i smišljenih intervencija u gradskom prostoru, Motažstroj je već 90-ih pokazao visoku razinu svjesnosti o izvedbenom potencijalu javnog-urbanog prostora grada. Predstava će biti prikazana 10. listopada u ZKM-u.

Organizator manifestacije je Savez udruga Operacija Grad, a partneri su POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, AKC Medika, Montažstroj i Udruženje za razvoj kulture URK.

Detaljan program Operacije: grad 2010 možete pogledati ovdje.

Preuzeto sa http://www.kulturpunkt.hr

RSS 2.0 | trackback