10/10 2012

Održana radionica „Medij i ja“

Metamedia klub, Novosti

U organizaciji Udruge Metamedij i Centra za medijsko obrazovanje „Rigel media“ za učenike pulske Gimnazije, danas je održana radionica „Medij i ja“ komunikologine Tijane Vukić Stjelja sa Sveučilišta Jurja Dobrila. Radionica je održana u sklopu fakultativnog predmeta „Medijska kultura“, pod vodstvom profesora Filipa Zoričića, koji se provodi drugu godinu za redom.

Dvadesetak učenika svih razreda, koji pohađaju ovaj predmet, sudjeluju u organizaciji školskih kulturnih manifestacija, te uređuju i pišu za novopokrenuti godišnjak „Ulika“, a u sklopu terenskog djela nastave posjećuju razne medijske redakcije. Također, u njihovoj nastavi sudjeluju i gosti predavači kao što je bio slučaj s profesoricom Vukić Stjelja s kojom su razgovarali o masovnim medijima. Koliko zapravo razmišljamo o masovnim medijima koje svakodnevno koristimo? Koliko našeg slobodnog vremena koristimo za medije? Što je, uopće, masovni medij? Odgovarajući na ova pitanja učenici su davali svoja viđenja masovnih medija. Neke od njih mediji asociraju na zabavu, druge na znanje, kulturu itd.

U panel diskusiji učenici su podijeljeni u 4 skupine, svaka od koji je imala zadatak izdvojiti pozitivne i negativne osobine pojedinog medija, odnosno tiska, televizije, radija, te interneta. Interaktivnim radom, učenike se željelo potaknuti na dublje razmišljanje o medijima i njihovoj važnosti.

Zanimljiva je bila i igrica „Što bi bilo kad ne bi bilo?“ kada su učenici morali reći kako bi na njihov život utjecalo nepostojanje, primjerice DVD-a, magazina, slikovnica, mobitela i drugih medija. Složili su se da bi se bez većine moglo, ali ipak njihova je korist velika.

Za kraj, Tijana Vukić Stjelja učenicima je dala zadatak da idućih mjesec dana, tjedno vode tzv. medijski dnevnik. – Nakon mjesec dana dobit ćete uvid u to koliko koristite pojedine medije i njihov sadržaj i tako ćete moći korigirati svoje loše navike, objasnila je komunikologinja. Pri sljedećem susretu, nakon mjesec dana, raspravljat će se o medijskom dnevniku.

Tekst i foto: Lorna Zimolo

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback