26/11 2020

Izvještaj s četvrtog izdanja projekta Novomedijski kultivator

Novomedijski kultivator

Projekt Novomedijski kultivator pulske udruge Metamedij ove je godine ponudio dvama pulskim srednjim školama – Gimnaziji i Tehničkoj školi – niz edukativnih i kreativnih aktivnosti kojima se nastoji povećati interes mladih za kulturu te potaknuti njihovo aktivno praćenje i djelovanje unutar kulturno-umjetničke scene Istarske županije. Unatoč pandemiji nekolicina aktivnosti uspjela se održati uživo, no većina se odvijala tijekom jeseni u digitalnom obliku. Među njima je digitalna prezentacija radova učenika realiziranih na radionici GIF animacije koju je vodila umjetnica Ivana Tkalčić. Prezentacija se sastojala od 36 GIF-ova učenika kojima su izražene njihove emocije ili misli, što je danas popularno, a glasanjem su oni odabrali najbolje radove. Iz Tehničke škole najviše glasova dobio je Raul Poldrugovac, a iz Gimnazije Ana Crnobori.

Radionica GIF animacije sastojala se od teorijskog i praktičnog dijela te digitalne prezentacije. U teorijskom dijelu Tkalčić se osvrnula na povijest GIF-a, njegov živopisni razvoj, elemente dizajna, estetiku te ulogu i način korištenja od kraja ’80-ih, kada je stvoren, do danas. Potom je predstavila oblike digitalne umjetnosti – GIF art, Glitch art (mashups) i Pixel art – te analogne (ručno crtane) i digitalne (2D, 3D, stop motion) mogućnosti realizacije animiranih GIF-ova. Praktični dio počeo je s upoznavanjem programa uz pomoć kojih je moguće na više-manje jednostavan način izraditi GIF-ove ako se ima određeno predznanje. Za kraj radionice Tkalčić im je postavila pitanje: “Kako ovaj najreduktivniji (i najzabavniji) umjetnički oblik može utjecati na naše promišljanje vizualne kulture i umjetnosti u cjelini?”. Odgovor s druge strane ekrana glasio je: “Umjetnost ima poruku pa je GIF umjetnost”. Drugi učenici dodali su da uz to on zadovoljava i druge kriterije – zabavan je, kreativan i uz pomoć njega moguće je izraziti emocije.

Gostujuća predavanja umjetnika također su održana u video formatu, izuzev Roberta Paulette. Njega su učenici Gimnazije upoznali prilikom posjeta izložbi “Veruda Boogie – Woogie” u Muzeju suvremene umjetnosti Istre (MSUI), gdje su ih još dočekale ravnateljica muzeja Ketrin Miličević Mijošek i muzejska pedagoginja Iva Gašparić. Pulski akademski slikar osvrnuo se pritom kako na svoju posljednju izložbu tako i na dosadašnje stvaralaštvo, ali i na situaciju umjetnika nekoć i danas te trenutni status umjetnosti i kulture u društvu. Učenici Tehničke škole pogledali su Paulettino video predstavljanje, a na taj su način svoje umjetničko istraživanje i rad svim učenicima približile i konceptualna umjetnica iz Novigrada Dragana Sapanjoš te mlada pulska umjetnica Valentina Butumović. Gostujuća predavanja umjetnika i stručnih suradnika nude mladima mogućnost upoznavanja s iskustvima i kreativnim procesima u cilju boljeg razumijevanja suvremenih umjetničkih praksi.

Gimnazijalci su uspjeli fizički posjetiti i izložbu “Polaroids” slovenskog autora Aleša Gregoriča u galeriji Makina, gdje im je voditelj Hassan Abdelghani ukratko predstavio djelovanje Makine te Umjetničke organizacije “Film i film”. Digitalnu prezentaciju Paulettine izložbe i skupne izložbe “Crni labud” u sklopu selektiranog tematskog projekta HDLU-a Istre pripremila je za učenike Tehničke škole stručna suradnica Ivana Vojnić Vratarić. Ona im je ujedno približila djelovanje MSUI-ja i HDLU-a, različite likovne tehnike koje su umjetnici koristili te suvremene umjetničke prakse i autore na koje su se eventualno referirali. Stručnim vodstvima po izložbenim prostorima, uživo ili u digitalnom obliku, pružio se mladima uvid u suvremenu produkciju renomiranih hrvatskih i inozemnih umjetnika te suvremene umjetničke procese. Paralelno, tako se produbilo njihovo poznavanje izložbenih lokacija i kulturno-umjetničke ponude u Puli.

Uživo, i to tik prije proljetnog lockdowna, učenici Tehničke škole uspjeli su posjetiti dvije udruge u Društvenom centru Rojc – Zaigranu kozu i Sonitus. Prva je udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara, dok druga djeluje na području izvedbenih i vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti i tehničke kulture, a najpoznatija je po organizaciji Visualia Festivala – prvog festivala svjetla u Hrvatskoj. Sonitus je posebno privukao pažnju mladih koji su predsjednika udruge Marka Bolkovića obasuli pitanjima o različitih tehničkim komponentama i rješenjima za svjetlosne i zvučne instalacije.

Jedan od najiščekivanijih trenutaka Novomedijskog kultivatora, posjet Rijeci 2020 – Europskoj prijestolnici kulture, spriječila je pandemija pa je uz pomoć službenih materijala projekta Vojnić Vratarić pripremila video prezentaciju. U njoj je predstavila programske pravce i bogati program, a posebnu pažnju pridala je događajima koji su potencijalno zanimljivi mladima kao što su projekt “Histerične mašine” ili “Opera industrijale”.  

Unatoč pandemiji koja je otežala organizaciju raznovrsnih projektnih aktivnosti, Novomedijski kultivator je uspješno proveden te je pružio mladima poticajno okruženje za aktivno zanimanje, informiranje i uključivanje u umjetnost i kulturu, ali i razvoj vlastitih kreativnih vještina. Sve video prezentacije te najbolje GIF-ove bit će uskoro moguće pogledati na službenoj web stranici te na YouTube kanalu udruge Metamedij. Projekt su sufinancirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Pula.

RSS 2.0 | trackback