26/05 2022

Objavljen album ”Remiks identiteta 7”

Metamedia Lab

Glazbeni album Remiks identiteta 7 objavljen je na Bandcamp stranici udruge Metamedij i streaming platformama. Album je rezultat istoimenog glazbenog natječaja za remiksiranje dvoglasja tijesnih intervala Istre s elektromagnetskim zvukovima koji se provodio u prosincu 2021. godine.

 

Stručni žiri u sastavu Milan Đurić, Noel Šuran i Tin Dožić odabrali su tri najbolja rada koji su, uz gostujuće autore, objavljeni na zajedničkom izdanju. Na albumu se nalazi 8 numera koje potpisuju: MKDSL, modrozelena, Die Zoone, Neki, Tin Dožić, Morski i Barba Branko. Uvodni tekst knjižice albuma potpisuje Nuša Hauser.

 

Remiks identiteta glazbeni je projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu Metamedia Laba i glazbenog community studija Metamusic – kreativnih laboratorija Društvenog centra Rojc, čija je svrha lokalnim umjetnicima omogućiti uvjete za glazbenu produkciju. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom. Sva dosadašnja izdanja Remiksa identiteta dostupna su na: https://metamusicproduction.bandcamp.com/

 


 

 


 

”Udruga Metamedij jedna je od rijetkih nevladinih organizacija koja dulji niz godina prepoznaje vrijednost potencijala susreta i dijaloga suvremene kulture umjetničkih i autorskih potpisa i tradicijske kulture. Naglasak tog interesa jest upravo projekt Remiks identiteta kojim kvalitetno i hvalevrijedno stvara te spone, krećući se pritom kroz područja edukacije, stručne informacije i konačne kreativne produkcije. Posebnu inspiraciju pritom nalazi u različitim oblicima dvoglasja tijesnih intervala Istre pa je i za ovo izdanje selekcija takvog materijala rezultirala kombiniranjem takvih zvukova/sekvenci/integralnih primjera s elektromagnetskim zvukovima. Motivaciju za rad autori nalaze u selektiranim naslovima koje je ponudio Noel Šuran, mentor i član stručnog žirija za odabir konačnih naslova za izdanje, uz Tina Dožića i Milana Đurića. Ono što je posebno zanimljivo jest da u tom stvaralačkom procesu nailazimo na prijedloge koji su i sami primjer mogućnosti prilagodbe, odnosno mijenjanja glazbenog konteksta originalnog repertoara.

 

Slučaj je to s pjesmom „Šoferska je tuga pregolema“, zabavnom pjesmom Milančeta Radosavljevića koja je svoju popularnost stekla u bivšoj Jugoslaviji koncem 60-ih godina, a ovdje je predložena u dvoglasju tijesnih intervala (kanat na tanko i debelo). Iz istog je perioda istrgnuta i autorska „Dođi k meni draga“ Milana i Anđela Milotića koja je postala dijelom repertoara smatrana tradicijskim i neautorskim, a potom i novijeg datuma Šuranova i Milotićeva „Moja vitura“, pri čemu su obje ponuđene u vokalnom obliku dvoglasja, kantu. Sve su te informacije zapravo idealan izvor za pravovaljano razumijevanje živosti tradicije (nematerijalne kulture), svih njezinih dinamika koje se tim životom odvijaju, ali su i upozorenje da taj isti život znači upravo kreativnost u prostoru i vremenu. Time se ujedno ponovila nerijetko prešućivana činjenica poznavanja podrijetla pjesme, odnosno autorski moment, a sve zbog iracionalne, često romantičarske težnje posezanja za tradicijom dugog trajanja, potrebom za utvrđivanjem određenog identiteta i/ili identiteta zajednice. Također, skrenula se pažnja na neprekidno stvaranje novog repertoara u jednakom glazbeno-formalnom obliku i kontekstu, što je preduvjet za „pravdanje“ kontinuiteta tradicije i podrazumjevanje dvoglasja tijesnih intervala Istre nematerijalnom kulturom.

 

Uz spomenute pjesme, novi su zvuk dobile tradicijske „Oj javore“ i „Cviće mi polje pokrilo“, također ponuđene kroz „kanat na tanko i debelo“. Autori svakog od rada na ovom izdanju zaslužuju čestitke, a za to je dovoljna činjenica da su za polazište imali repertoar netemperiranog tonskog sustava koji su evidentnim trudom kombinirali sa zabilježenim elektromagnetskim zvukovima. Udruzi Metamedij, njezinim suradnicima i budućim polaznicima želim sreću u novim izazovima i inspiraciju za promatranje i promišljanje višestrukosti i višeslojnosti identiteta, u svoj množini reMikseva”.

 

(Nuša Hauser, muzikologinja i viša kustosica dokumentaristica, Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre – Centro per la cultura immateriale dell’Istria del Museo Etnografico dell’Istria)

 


 

DistroKid

Bandcamp

YouTube

SoundCloud

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback