16/09 2021

Objavljen album ”Remiks identiteta 6”

Metamedia Lab, Metamusic studio, Novosti

Glazbeni album Remiks identiteta 6 objavljen je na streaming platformama i Bandcamp stranici udruge Metamedij. Riječ je o rezultatu istoimenog natječaja za remiksiranje suvremene i istarske tradicijske glazbe koji se provodio od 30. listopada do 30. studenog 2020. godine.

Tema natječaja bila je dodir suvremenih glazbenih žanrova s tradicijskim napjevima u Istri. Na natječaj su dobrodošli radovi svih žanrova, a cilj je na što kreativniji i eksperimentalniji način reinterpretirati tradicionalnu glazbu. Stručni žiri u sastavu Koolade, Milan Đurić, Noel Šuran i Marino Jurcan odabrali su dva najbolja rada koji su nagrađeni novčanim nagradama i širu selekciju koja je objavljena na zajedničkom albumu.

Na albumu se nalazi 6 numera koje potpisuju: Rike, Klaada, Velo, Koolade, Neki Stranac i Morski.

Remiks identiteta glazbeni je projekt udruge Metamedij koji se provodi u sklopu Metamedia Laba i glazbenog community studija Metamusic – kreativnih laboratorija Društvenog centra Rojc, čija je svrha lokalnim umjetnicima omogućiti uvjete za glazbenu produkciju. Projekt nastoji uspostaviti dijalog između tradicijske i suvremene glazbe, te istražuje mogućnosti komunikacije među društvima, kulturama, tradicijama, povijesnim razdobljima i smjerovima kroz suvremenu glazbu, remiksirajući tradicijsku glazbu sa suvremenom. Sva dosadašnja izdanja Remiksa identiteta dostupna su na: https://metamusicproduction.bandcamp.com/

 

”Ono što Remiks identiteta 6 čini posebnim je i dinamika kojom se projekt održao. Naime, zbog nemogućnosti organiziranja uobičajenih teorijskih i praktičnih radionica uživo koje uključuju i rad u studiju, udruga Metamedij je odlučila promijeniti format te je raspisala javni natječaj za remiksiranje glazbe. Svi zainteresirani su nakon prijave dobili samplove nastale na prethodnim radionicama Remiks identiteta i to pjesama „Kapitane mili“, „Jena kopa visoka“ i „Daj mi mala“ u izvedbi Noela Šurana i Zorana Karlića. Zadatak prijavitelja bio je na što kreativniji i eksperimentalniji način reinterpretirati tradicionalnu glazbu. Stručni žiri u sastavu Matko Šašek – Koolade, Milan Đurić, Noel Šuran i Marino Jurcan odabrao je dva najbolja rada koja su nagrađena, a širi izbor najboljih radova objavljen je na ovom zajedničkom albumu. Šašek (Koolade), Đurić (Neki stranac) i Jurcan (Morski) su također doprinijeli ovom izdanju svojim remiksevima tradicijske glazbe Istre.

Kao što objašnjava Noel Šuran, ovi glazbeni vokalni oblici „gotovo cijelo stoljeće privlače osobitu pozornost etnologa i folklorista. Najstariji glazbeni vokalni oblik u Istri je diskantno dvoglasje, koji se u europskoj glazbi javlja u 12. stoljeću, a danas se još uvijek izvodi u Vodnjanu i Galižani pod nazivom bassi discanti, canto a pera i canto a longa. Što se tiče bugarenja ono zasigurno pripada ilirsko-balkanskom obliku pjevanja, koji se u Istru proširio s novim stanovništvom u 16. i 17. stoljeću. U Istri je danas prisutno još samo u Lanišću i u Žejanama. Kanat pripada sjeverno-jadranskom tipu pjevanja, koje je osim u Istri i na jadranskim otocima do otoka Zlarina (Krk, Iž…) prisutno i u Italiji (Marche, Umbria…) pod nazivom canto vatoccu, canto batoccu. U novije vrijeme na oba područja glazbena praksa diskantnog dvoglasja gotovo se zamrznula i nema mjesta za promjene ili glazbene eksperimente. Slično je i kod bugarenja. Mnogo otvoreniji pristup imali su i imaju pjevači i svirači kanta i taranjkanja koji su prihvaćali i prihvaćaju nove tekstove, melodije i glazbene kombinacije.“

Konačni rezultat Remiksa identiteta 6 su šest numera koje ovim vokalnim glazbenim oblicima pridodaju neke nove, eksperimentalne i neuobičajene zvukove i domišljata glazbena rješenja, spajajući analognu prošlost i digitalnu sadašnjost.” (Boris Vincek)

 

Distrokid

Bandcamp

SoundCloud

YouTube

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback