13/12 2019

Novomedijski kultivator | studijski posjet – Rijeka 2020

Novomedijski kultivator

U sklopu projekta Novomedijski kultuvator učenici Tehničke škola Pula, uz pratnju članova udruge Metamedij, 11.12. krenuli su na studijski posjet gradu Rijeci uoči EPK 2020.

Prva postaja bio je Pomorski i Povijesni muzej Hrvatskog primorja. Uvodno predavanje u ‘Mramornoj’ dvorani održala je muzejska pedagoginja Denis Nepokoj koja je predstavila učenicima kratku povijest Guvernerove palače. Predavanje je izvrsno komplimentiralo izložbu D’Annunzijeva mučenica koju su uz vodstvo studentice povijesti umjetnosti učenici netom poslije i obišli. Izložba, u sklopu pretprograma izložbe Granice – između reda i kaosa, obilježava stogodišnjicu d’Annunzijeve okupacije Rijeke kroz personifikaciju grada kao žene, točnije d’Annunzijevih ljubavnica, koje su po okončanju veze bile iscrpljene fizički i emocionalno, baš poput grada Rijeke. Izložba tako donosi tumačenje D’Annunzija iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa.

Nakon obilaska Guvernerove palače i izložbe učenici su obišli i RiHub, mjesto susreta građana, aktivnih dionika sudioničkih programa i profesionalaca koji u njemu mogu naći mjesto za privremeni i povremeni rad. Učenicima je u RiHubu bio predstavljen program EPK Rijeka 2020 a izlaganje je održao glavni koordinator sudioničkih programa Nenad Antolović. Iako nije bilo vremena upoznati učenike sa gotovo 300 kulturnih programa i više od 600 pojedinačnih događanja, Antolović je istaknuo glavne teme, programske pravce te povijest i motivaciju iza projekta EPK. Antolović je zadržao pažnju učenika istaknuvši, njima zasigurno interesantnije projekte, poput Turnić-Mlaka we have a problem: inicijativa radio-amatera koji priređuju svakodnevno slušanje zvukova dubokog svemira i jedno petominutno spajanje s Međunarodnom svemirskom postajom (ISS). Tu je i projekt učenja umjetne inteligencije da se koristi (kastavsku) čakavicom ali i veliki obim projekata i tok izgradnje Benčić kompleksa.

Nakon organiziranog ručka, učenici su se uputili na posljednju postaju ovog studijskog posjeta u Muzej moderne i suvremene umjetnosti na retrospektivnu izložbu Gorana Petercola Ne brini o poetici ona će doći sama. Petercol, rodom iz Pule, u svojim radovima nastoji naglasiti proces nastanka djela i maksimalno neutralizirati materijal, osloboditi ga simbolike i naracije. Zbog te, specifične, umjetničke intencije učenici su se više upoznali sa konceptualnom namjerom nego sa cjelokupnim opusom umjetnika koji sačinjavaju slikarski radovi, akcije u prostoru, svjetlosne instalacije, crteži te fotografije. Za sam kraj, učenici su se spustili u prizemlje muzeja gdje ih je dočekala vodena instalacija Imminence. Sjedinjujući elemente vode, svjetla i zvuka, rad aktualizira naličje novog gradskog kulturnog centra koji nastaje u postinudstrijskom kompleksu Benčić. Smjestivši se u oronuli dio Muzeja, rad će komunicirati ideju vode kao regenerativnog i dinamičkog elementa, ugroženog nastupajućim klimatskim promjenama koje koje narušavaju naše životne uvjete kao i cijeli ekosustav.

Autor: Igor Zenzerović

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback