15/03 2022

Novomedijski kultivator | Radionica GIF animacija u Gimnaziji Pula

Novomedijski kultivator

U utorak, 15. ožujka 2022. godine u sklopu projekta Novomedijski kultivator održala se radionica GIF animacija učenicima 3. razreda Gimnazije Pule u sklopu nastave likovne kulture. Pod mentorstvom profesorice Nine Šestanović, radionicu su vodile video umjetnica i dizajnerica Gea Rajić (Pazin) i novomedijska umjetnica Gaia Radić  (Pula). Učenici su na radionici s pomoću mobilnih aplikacija i online GIF makera izrađivali vlastite animacije na temu funkcionalne skulpture.

 

 

Tijekom prvog školskog sata Gaia Radić održala je teorijsko predavanje putem videopoziva, koje se fokusiralo na upoznavanje učenika s medijem animiranog GIF-a te različitih načina njegove upotrebe u kontekstu suvremene novomedijske umjetnosti. Učenici su dobili uvid u kratak povijesni presjek GIF animacije, upoznali su se s razlikom između vektorske i rasterske računalne grafike te doznali za različite načine njegove primjene, koji uključuju: stop motion animaciju, glitch art, 3D art, pixel art, te generativnu GIF umjetnost. Dio predavanja s povijesnim presjekom uključivao je početke medija GIF animacije krajem devedesetih godina, potom njezin razvoj u kontekstu internet umjetnosti. Spominjalo se i nekoliko važnih referenci iz suvremene umjetničke prakse aktualnih novomedijskih umjetnika, koji upotrebljavaju medij animiranog GIF-a unutar kreiranja samostalnih web-stranica, digitalnih kolaža, video instalacija i sličnog.

 

Drugi školski sat bio je usmjeren na izradu GIF animacija koju je vodila Gea Rajić. Učenici su fotografije svojih prethodno izrađenih skulptura uporabom mobilnih aplikacija i besplatnih open-source internetskih stranica pretvarali u stop-motion GIF animacije, koje će potom izložiti u sklopu školske izložbe pod mentorstvom njihove profesorice likovne kulture Nine Šestanović. Pri radionici su učili o načelima kompozicije, procesu slaganja fotografija za kreiranje pokretne animacije te su doznali kako animacije pripremiti za izvoz u adekvatnim digitalnim formatima.

 

Gea Rajić (Rijeka, 1997.) studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na odjelu vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna. Dizajnirala je plakate za razne festivale, organizirala dvije samostalne izložbe, izrađivala promo videa, video-spotove i svoje vlastite eksperimentalne videe koji su projicirani na raznim izložbama. Na 48. reviji Hrvatskog filmskog stvaralaštva njezin film Knjiga vjetra nagrađen je specijalnom nagradom žirija. Na Europskoj prijestolnici kulture sudjeluje u projektu izgradnje Balthazar gradskog kupališta. 2021. godine osvaja prvu nagradu za vizualni identitet Međunarodnog studentskog filmskog festivala u Rijeci (STIFF). U 2021. g. također završava izradu filmskog Omnibusa “Meandri”, koji s 14 međusobno povezanih videozapisa oplemenjuje slikom album “Meandri” riječke grupe “Putokazi.” Omnibus je predstavljen publici kroz 7 dana projekcija u različitim kvartovima Rijeke. Vizualnim zabilježavanjem događaja nastaje i promo-dokumentarni video “Murali (u) lice. film o filmu u filmu.” FIlm “Meandri” osvaja The Grand Prix Golden Violette, prestižnu nagradu Parma International Music Film Festivala.

 

Gaia Radić (Pula, 2001.) mlada je novomedijska umjetnica koja primarno djeluje u području računalne grafike i 3D modeliranja.  Trenutno paralelno studira kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, te arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani također djeluje kao demonstratorica pri predmetu ‘Digitalne metode prezentacije’.  Do sada je imala priliku sudjelovati na više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji, a ističu se suradnje s Centrom za  inovativne medije (CIM APURI), riječkom Galerijom Kortil, te Udrugom Metamedij iz Pule. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom ‘Svjetovi’ održala je u siječnju 2021. godine u riječkoj Galeriji SKC. Najmlađa je članica HDLU-a Istre. U svojoj umjetničkoj praksi istražuje i propituje korelaciju mentalnog, virtualnog i fizičkog prostora, a svoje koncepte najčešće materijalizira u obliku 3D vizualizacija i prostornih instalacija.

 

Novomedijski kultivator projekt je koji školama nudi niz edukativnih i kreativnih aktivnosti kojima se nastoji povećati interes mladih za kulturu i novomedijsku umjetnost te potaknuti njihovo aktivno praćenje i djelovanje unutar kulturno-umjetničke scene Istarske županije. Cilj je skrenuti pažnju mlađih pripadnika zajednice, i neposredno čitave zajednice, na dobrobiti aktivnog uključenja u kreativne i umjetničke sadržaje te proširiti svijest o izazovima demokratizacije i prava na kulturu. Svrha programa je suprotstaviti se težnjama pasivizacije mladih te stvoriti poticajno okruženje za njihovo aktivno zanimanje, informiranje i uključivanje u umjetnost i kulturu te razvoj kreativnih vještina. Koncept se realizira raznovrsnim aktivnostima koje unaprijeđuju razumijevanje mladih za suvremenu umjetnost te ih motiviraju na aktivno uključenje u njezinu konzumaciju i, eventualno, stvaralaštvo.

 

Fotografija: Gea Rajić

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback