20/12 2022

Novomedijski kultivator | radionica audiovizualne izvedbe Tina Dožića u tehničkoj školi Pula

Novomedijski kultivator

Održana interdisciplinarna radionica audiovizualne izvedbe Tina Dožića

 

 

 

U sklopu projekta Novomedijski kultivator udruge Metamedij, u prostoru Zajednice tehničke kulture Pula (ZTK) 15. prosinca održana je jednodnevna interdisciplinarna radionica audiovizualne izvedbe nagrađivanog umjetnika Tina Dožića za učenike Tehničke škole Pula, smjera Tehničar za mehatroniku. Tema radionice bilo je more, a mladima je ponudila priliku da daju sliku i zvuk predmetima pronađenima na morskoj obali i tako se okušaju u znanstveno-istraživačkom umjetničkom radu. Nova slika pronađenim predmetima formirala se kroz grafoskope, a zvuk se snimao portabilnim snimačima zvuka i kontaktnim mikrofonima te je obrađivan digitalno i analogno. Mladi su ujedno snimali analognim kamerama, a svi materijali su korišteni za VJ-ing i produkciju zvuka.

 

 

 

Radionica je započela predstavljanjem Zajednice tehničke kulture Pula na kojemu je predsjednik Anton Pletikos ukratko upoznao učenike s programima i radom organizacije. Dožićevim pokaznim predavanjem u kojemu se umjetnik osvrnuo na svoje radove – multimedijalne umjetničke instalacije poput GoldRush i Re-Cycles te audio vizualne izvedbe – bazirane na elektroničkom otpadu, kao i audio vizualni rad Lutalaštvo kojim istražuje medije. Njime je predstavio učenicima/ama vlastite kreativne procese te im približio suvremene inovativne i multimedijalne umjetničke prakse koje kombiniraju umjetnost, znanost i tehnologiju. Potom je naučio mlade kako koristiti snimače zvukova i analognu kameru, kojima su po gradu i uz more „skupljali“ audio i vizualne materijale. Po povratku u prostor ZTK-a polaznici/ce radionice su naučili osnove VJ-inga na grafoskopu te se okušali u istom koristeći otpad pronađen na rivi, boje za hranu, ulje, šumeće tablete i druge materijale. Pregledani su i preslušani snimljeni materijali te je Dožić pokazao razne načine „igre“ sa slikom i zvukom.

 

 

 

 

Tin Dožić

U svojoj praksi Dožić često polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, eksperimentalnom glazbom i multimedijalnim instalacijama. Područja interesa su mu istraživanje medija, materijalnost medija, (mračna) ekologija i ekstrakcionizam, DIY kultura, antropocen i geologija, susret znanosti i umjetnosti, spavanje i snovi. U recentnoj praksi iskustveno istražuje razne načine bivanja u pejzažu. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno i u kolaborativnim projektima. Rad Pjesme za antropocen nagrađen je Zlatnom lubenicom na festivalu Media Mediterranea 2018. godine. Finalist je nagrade Radoslav Putar za 2019. godinu i alumni WHW akademije u generaciji 2019./2020. Kao član autorskog tima u sastavu: Sven Sorić (vizualni identitet), Hrvoje Spudić (vizualni identitet), Sara Salamon (video animacija) i Tin Dožić (oblikovanje zvuka) dobitnik je Nagrade 55. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna (2020.) za mlade autore do 35. godina za vizualni identitet za 30. MBZ: Muzički biennale Zagreb/Music Biennale Zagreb. Dožićev rad Elektromagnetizmi – 14 jednostavnih interakcija s elektroničkim uređajima (2017.), naručen od strane Hrvatskog radija, odabran je za predstavljanje Hrvatske na Palma Ars Acoustica Award 2018. godine u organizaciji European Broadcasting Union. Sudjelovao je u nekoliko umjetničkih rezidencija: Summer Sessions (V2_ Rotterdam, Nizozemska, 2017.), Creart (LAVA Valladolid, Španjolska, 2017.), Otvoreni studio (Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb, Hrvatska, 2019), AgitArt (Agueda, Portugal, 2019.) i Free_art_glitch (Hrvatski dom – mala scena, Karlovac, Hrvatska, 2019.). Član je HZSU-a.

 

Novomedijski kultivator financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Pula.

 

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback