22/10 2018

Noel Šuran: Prezentacija projekta “Herbasonarij”

Metamedia Lab, Novosti

U srijedu 31.10.2018. u 19:00 sati u Dnevnom boravku održat će se prezentacija projekta “Herbasonarij” multimedijalnog umjetnika i kulturnog antropologa Noela Šurana.

Projekt istražuje najneistraženiji oblik tradicijskog glazbovanja, koji je u prošlosti bio jako raširen u Istri, a radi se o izradi i sviranju na glazbala od sezonskih biljaka. Švikatići, švikutići, svikalini, fautin, švikalnica, fs’cioto, švikaloto, švik, pišćalca, sopiele od kostanja, tuturače sve su to nazivi za glazbala napravljena od kore određenih vrsta drveća (jasen, lijeska, rulj, topola, vrba i dr.) izrađuju se u rano proljeće kad se drievo lika, to je posebno stanje drva kada je drvo osobito vlažno ispod kore, pa se s njega kora lako skida. Trajnost je takvih svirala neznatna, jer se kora skinuta s grančice vrlo brzo osuši i zgužva pa više ne proizvodi zvuk, stoga je potrebno raditi istraživanje u određenom vremenskom periodu. Takve su svirale sezonski instrumenti koji su se izrađivali diljem Istre jer ih je svatko uz malo truda mogao napraviti. Zanimljivo je primjerice da se u nekim dijelovima Istre na njih sviralo u stilu dvoglasja tijesnih intervala, a negdje u glazbenim oblicima koji tendiraju duru. Vrijedno je vratiti pozornost ovim sviralama jer nam pomažu razabrati prve oblike nekih instrumenata, kod kojih postanak valja potražiti u pradavnini.

Projekt se sastojao od istraživanja i dokumentiranja izrade glazbala diljem Istre. Noel Šuran je tijekom svog istraživanja sakupio repertoar koji je objavio u obliku nosača zvuka. Taj CD je odličan izvor materijala, ali i nadasve koristan priručnik za prijenos znanja novim generacijama, budući da je sve rjeđi način prenošenja s koljena na koljeno.

Radionica u skolpu projekta “Remiks identiteta 5”

Zainteresirani će se moći priključiti radionici “Herbasonarij” u sklopu projekta “Remiks identiteta” udruge Metamedij. Polaznici radionice bi se okušali u izradi glazbala od biljaka, a isto tako moći će koristiti postojeće materijale s projekta Herbasonarija za daljnju obradu (remiksanje, rekompoziciju, aranžman i sl.). Polaznici mogu biti svi oni koji se osjećaju kreativno. Glazbu može izvoditi svatko, bez potrebe za skupim glazbenim instrumentima. U tradicijskom kontekstu to je bila nužnost s obzirom na to da nije bilo novaca za kupovinu glazbala, s druge strane, to je rezultiralo kreativnošću kojom se niz predmeta i koristilo za proizvodnju zvukova, uključivši i vlastite glasovne mogućnosti. Vraćajući se jednostavnosti, komunikativnosti i nepretencioznosti muziciranja na takvim “čudnim” glazbalima želim potaknuti novu kreativnost i kao izraz današnjeg vremena.

Radionica će se održati 02. i 05.11.2018. u prostorijama Udruge Metamedij od
18:00-22:00.

Zainteresirani se već mogu prijaviti ovdje.
Za dodatne informacije vezano za radionicu možete poslati na:
kontakt.radionice@gmail.com

Noel Šuran, multimedijalni umjetnik i likovni pedagog. Rođen 1986. godine u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti. Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije. U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, znanstvenim, stručnim skupovima, izložbama, smotrama vezanim uz prezentaciju i edukaciju nematerijalne kulture. Izlagao je u zemlji i inozemstvu. Pored toga sudjelovao je i na mnogobrojnim glazbenim projektima u domovini i svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Živi i stvara u Lindaru.

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback