09/11 2010

Natječaj Zaklade ERSTE za društvenu integraciju

Metamedia set

Natječaj je otvoren do 30. studenog 2010.

Zaklada ERSTE 1. rujna 2010. po treći put raspisuje natječaj za Nagradu Zaklade ERSTE za društvenu integraciju 2011. Ukupna vrijednost novčanih nagrada iznosi 610.000 eura, a taj iznos će biti dodjeljen inovativnim i angažiranim projektima u području društvene integracije iz 12 zemalja regije srednje i jugoistočne Europe, koje sudjeluju na natječaju. Kako bi se na djelu pokazalo da svatko može doprinjeti promjenama, tim Zaklade ERSTE će biciklima krenuti na put dug više od 1.600 km, kroz šest zemalja, sa usputnim stanicama u 10 gradova.

Natječaj će biti otvoren do 30. studenog 2010. godine, za neprofitne organizacije, državne uprave, organizacije građanskog društva, privatne inicijative, vjerske zajednice i predstavnike medija koji podržavaju društvenu integraciju i aktivno sudjeluju u projektima čiji je cilj podizanje javne svijesti i integriranje pripadnika nacionalnih manjina, marginaliziranih društvenih skupina i pojedinaca sa posebnim potrebama. U okviru novog ciklusa Nagrade, natječaj je proširen na četiri nove zemlje: Mađarsku, Češku, Slovačku i Moldaviju, pored sedam zemalja koje su sudjelovale i u prethodnom ciklusu: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Slovenije.

Nagrada za društvenu integraciju je ustanovljena 2007. i dodjeljuje se svake druge godine, sa ciljem da podstakne razvoj građanskog društva u zemljama srednje i jugoistočne Europe. Pored toga, Nagradom se odaje javno priznanje projektima iz područja društvene integracije koji nastoje donijeti promjene i boljitak čitavoj regiji. Projekti se ocjenjuju na osnovu djelotvornosti i posebne koristi za društvo u cjelini. Izborna komisija radi uži izbor od 100 kandidata, koje zatim ocjenjuje međunarodni žiri birajući 30 finalista. Svečanost dodjele Nagrade biti će održana u Budimpešti, u lipnju 2011. godine.

Što biste Vi promjenili?

U želji da pokažu kako obični ljudi mogu ostvariti svoje ciljeve razmišljajući na pravi način, dva člana tima Zaklade ERSTE za Nagradu za društvenu integraciju krenuti će na turu biciklima kroz šest zemalja, kako bi sa nevladinim organizacijama i predstavnicima medija razgovarali o Nagradi i ohrabrili ih da se prijave na natječaj. Polazak je predviđen 8. listopada iz Beča, a tijekom dva tjedna puta kroz srednju i jugoistočnu Europu “biciklisti” Zaklade ERSTE obići će 10 gradova: Bratislavu, Peč, Osijek, Vukovar, Brčko, Beograd, Pančevo, Temišvar, Segedin i Budimpeštu.

“Svatko može doprinjeti promjenama, odnosno pojedinačnim djelovanjem svakoga od nas može se pokrenuti lavina značajnih događanja, manjeg ili većeg obima. Ovu tezu su već dokazali pobjednici prva dva ciklusa Nagrade za društvenu integraciju. Ključ uspjeha leži u istinskoj posvećenosti, tako da je pitanje koje želimo postaviti “Što biste Vi promjenili”?, rekao je Boris Marte, član Upravnog odbora Zaklade ERSTE. “Zaklada ERSTE želi pomoći razvoju društva koje će svim ljudima pružiti podjednake mogućnosti i u kome će oni biti spremni preuzeti odgovornost i koristiti je za opće dobro. Svatko od nas bi trebao doprinositi ovom cilju, a Nagrada za društvenu integraciju 2011 upravo želi podstaknuti i širiti ovakve stavove”, dodao je Marte.

Pružanje financijske podrške pobjednicima za njihove učestale napore u području razvoja društva predstavlja samo jedan dio nagrade. Osim toga, svih 100 projekata koji budu ušli u uži izbor dobiti će priznanje za svoje djelovanje u regionalnim okvirima, zahvaljujući podršci u radu sa medijima tijekom naredne dvije godine. Također, svi projekti iz užeg izbora postati će dio mreže koja prikazuje najbolje primjere prakse i biti će postavljeni na web stranici Mreže za društvenu integraciju Zaklade ERSTE: www.socialintegration.org/network.

“Nagrada se razvija iz godine u godinu, pa je tako proširen i popis zemalja sudionica sa četiri zemlje iz prve godine natječaja na dvanaest zemalja u ciklusu 2010/2011. Na ovaj način pokušavamo unijeti promjene u proces jačanja građanskog društva u ovim zemljama. Želimo pokrenuti dijalog i omogućiti organizacijama iz nevladinog sektora da ostvare svoje ciljeve, kako bismo pospješili društvenu inkluziju i stvaranje boljeg društva”, izjavio je Dejan Petrović, menadžer projekta Nagrade za društvenu integraciju Zaklade ERSTE.

Više informacija o Nagradi Zaklade ERSTE za društvenu integraciju i o procesu prijavljivanja možete pronaći putem linka: www.integrationaward.org.

Zaklada ERSTE, Odjel komunikacija

Jovana Trifunović – Tel. +43 50100 15844, E-mail: jovana.trifunovic@erstestiftung.org

Adresa: Friedrichstraße 10, A – 1010 Vienna, Austria

Koordinator za Hrvatsku Zaklade ERSTE

Danijela Mandušić – Tel. +385(0) 955356399, E-mail: zaklada.erste@gmail.com

Za više informacija, posjetite Web stranicu: www.erstestiftung.org

Preuzeto sa www.h-alter.org

RSS 2.0 | trackback