17/06 2014

MM16: Razgovornica “Ima li ViBRe MiMo etera” i izložba “Digitalni narativi”

Novosti

Drugi dan 16. Media Mediterranea festivala, 17. lipnja, započeo je radionicom “Remiks identiteta”, a nastavio se razgovornicom “Ima li ViBRE MiMo etera?” u galeriji Cvajner u predvečernjim satima. U razgovoru kojeg je vodio Valent Samardžija (a.k.a NT Wave), sudjelovali su Željko Marković, Marijan Jelenić, Zlatko Gotovac, Davor Vuković i Toni Flego.

P1060818vibrabox (1)

Na samom početku Samardžija je predstavio projekt koji je nastao u suradnji udruge ViBRa i Clubture saveza pod nazivom “Ima li ViBre MiMo etera?”. U sklopu sada dvije godine starog projekta nastao je i ViBRa BoX, elektronički uređaj s kojeg se emitira glazba domaćih kvalitetnih autora koje nema u medijima. Samarđija kao ideju vodilju navodi povezivanje lokalne glazbe s lokalnim mjestima i publikom. Naime, negativni trendovi kao što su nezainteresiranost komercijalnih medija, neinformiranost publike, tromost javnih medija i vlasnika javnih prostora, dovode do zanemarivanja i slabljenja lokalne glazbene scene. S druge strane, raste popularnost i zastupljenost turbo folka naročito kod mladih koji odrastaju s takvom glazbom, zaključilo se na tribini. Prema sudionicima, na nezavidnu situaciju u kojoj se nalazi lokalna scena i domaći neafirmirani izvođači, utječu promjena uvjeta proizvodnje glazbe, novi mediji (internet), forsiranje stranih hitova i recikliranje godinama iste glazbe u medijima, ali i pad njezine slušanosti općenito.

Kao srž problema, sociolog i organizator Jazzbine Željko Marković, izdvaja monopol vlasti i turističke zajednice oko poimanja kulture i kulturne infrastrukture. Nepostajanje scene je strukturalni problem, ustvrdio je Marković i dodao da se glazba ne smije prepustiti tržištu.

Kroz razgovor kao moguće rješenje spominjalo se obrazovanje publike, mijenjanje njezina mentaliteta (“Plaćam ulaznicu, podržavam scenu”), a sve u cilju doživljavanja glazbe kao odraza vlastite kulture i načina oblikovanja društva u kojem živimo.

Nakon razgovornice, u 21 sat otvorena je izložba u Muzeju suvremene umjetnosti Istre pod nazivom “Digitalni narativi: Prostori konflikta, medijatizacija i slika rata” autora Davora Sanvincentija, Nebojše Šerića Shobe, Gorana Škofića i Haruna Farockog. Kustosica Branka Benčić o izloženim radovima: “Izložba radovima četvorice suvremenih umjetnika mapira različite prostore konflikta u različitim geopolitičkim zonama; ukazuje na permanentne globalne konflikte i napetosti, upozoravajući na ratove, galopirajući terorizam i oblike suvremenog ratovanja, vizualnim jezikom promišlja rat kao mjesto razaranja, ukazuje na posljedice, odnos vojske i okoline. Kroz medijski posredovane procese otvara se pitanje o razaranju, ratu i nasilju i modelima njihove reprezentacije”.

indexizl

Video Nebojše Šerića Shobe “It’s all just a little bit of history repeating” prikazuje most i rijeku Miljecku na mjestu kojim je Sarajevo obilježeno 1914. godine. Goran Škofić kroz video instalaciju “Fronta” prikazuje stupanje vojnika, vojske, čiji se broj postupno povećava dok se ne popuni cijelo platno, a koračanje je popraćeno hibridnim zvukom. Instalacija “Optička putovanja” Davora Sanvincentija, uključuje vintage drvenu spravicu za gledanje s početka prošlog stoljeća. U njoj se nalazi pozitiv čiju je sliku moguće pogledati kada se usmjeri prema žarulji. Prikazana je i posebna projekcija Haruna Farockog u kojoj su  prikazani isječci porijeklom iz laboratorija, arhiva i proizvodnih pogona za istraživanje suvremene tehnologije oružja.

RSS 2.0 | trackback