20/06 2014

MM16: Koncert “Remiks identiteta”

Novosti

Susret tradicionalne, narodne i elektronske glazbe odigrao se 20. lipnja na pulskom trgu Sv. Tome gdje se u sklopu 16. Media Mediterranea festivala održao koncert „Remiks identiteta“. Nastupili su MKD „Kiril i Metodij“, KUD „Bosna“ Istarske Županije, Neki Stranac (SRB), a imali smo prilike poslušati Jam session Milana Đurića, Marka Grbca Knapića i Marina Jurcana.

Koncert je otvoren pjesmom makedonskog kulturnog društva „Kiril i Metodij“. Desetak članova društva je u pola sata svirke, s ponešto i plesa, upoznalo publiku s djelićem svoje bogate baštine. Makedonskim notama posebno su bila oduševljena djeca koja su ispred pozornice glazbu pratila skakutanjem i plesom.

P1070013maked

Program se nastavio u tonu tradicionalne, narodne pjesme pa su zvukove makedonske glazbe zamijenili oni kulturno-umjetničkog društva „Bosna“ Istarske Županije. Jedan pjevač i mališani u narodnim nošnjama, zavladali su trgom. Orile su se narodnjačke pjesme, izazvan je opći entuzijazam, a stvorenu atmosferu teško je bilo nadmašiti. Srčana izvedba nikoga nije ostavila ravnodušnim. Publika je pjevala u glas s pjevačem, a petnaestak ljudi zaplesalo je kolo.

P1070046kud bosna P1070074kudb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Težak zadatak zadržavanja publike imao je Jam session Đurića, Knapića i Jurcana koji je uslijedio nakon nastupa KUD „Bosna“. Spontana, više-manje uvježbana instrumentalna svirka Knapića na bassu, Jurcana na bubnjevima i Đurića na MIDI -klarinetu, rezultirala je zanimljivim zvukom i privukla je nešto mlađu publiku.

P1070094jam

 

 

 

 

 

 

Bilo je to svojevrsno uvježbavanje i zagrijavanje za samostalni DJ set spomenutog Đurića, a.k.a Neki Stranac. Kako je i najavljeno puštan je global bass, tropical bass, moombahton i trap, a glazbenoj osebujnosti Nekog Stranca svjedočili su samo oni najuporniji. Naime, nastup je započeo u ponoć, a svirka se nastavila do sitnih sati.

P1070103nekiii

Đurić je u sklopu MM 16 vodio i trodnevnu glazbenu radionicu “Remiks identiteta” koju je organizirala Udruga Metamedij. Cilj joj je prezentiranje multi/interkulturalnosti u tradicionalnoj i modernoj elektronskoj glazbi, predstaviti sempliranje, aranžiranje i masterizaciju na primjeru pojedinih pjesama.

Tags: , , ,

RSS 2.0 | trackback