21/06 2013

«Media Mediterranea 15»

Media Mediterranea, Novosti

MM_2013_plakat

Kroz 15. izdanje festivala istražit ćemo na koji način male lokalne kulturne inicijative doprinose kulturnoj raznolikosti i održivosti koje predstavljaju preduvjete potrebne za društvenu preobrazbu prema razvoju koncepta održive zajednice. Novi i raznoliki prostori kreativnosti i aktivno sudjelovanje građana temelji su na kojima se može potaknuti razvoj kreativnost. Umjetnici mogu djelovati u službi društva i doprinijeti dugoročnim društvenim transformacijama kroz kreativne oblike obrazovanja i izražavanja.

Kako je dio programa organiziran s Centrom za dokumentiranje nezavisne kulture, tim povodom bit će prezentiran partnerski projekt “Kutija” nastalog u partnerstvu s udrugama Kulturtreger (ZG), Drugo more (Ri), PLatforma 9,81 (St). Kutija putuje kao dio Centra po Hrvatskoj, od organizacije do organizacije, sakuplja građu izravnom komunikacijom s lokalnim organizacijama koje tako potiče na aktivno uključivanje, i konačno povezuje organizacije iz različitih sredina u zajedničkom poduhvatu dokumentiranja onoga što se događalo i promoviranja onog što se još uvijek događa na nezavisnoj sceni kroz sam Centar.
U Kutiju postavljenu u prostoru u Puli, stručna će ali i šira javnost moći arhivirati tiskane materijale koji govore o kulturnom programu koje se organizirao u tom javnom prostoru od 2000-tih do danas ali i materijale vezane uz pokretanje novih inicijativa i kulturnih programa u Puli.

Kuhinja za 5 plesni je performans koji je svoju premijeru imao na sedmom izdanju festivala Nepokoreni grad.
Performing grupa Kamp djeluje u Karlovcu od 2006. godine. Kroz godine sazrijevanja, Kamp se nadograđuje drugačijim idejama i pristupima, kako na uličnim i raznim otvorenim urbanim prostorima na kojem nastupa, tako i u pokretima i koreografskim zamislima.
Članice Kamp-a bave se suvremenim plesnim izrazom, a rad kroz grupu omogućuje im nezavisnost i slobodu. Iza sebe do sada imaju više performansa i nekoliko zapaženih uličnih intervencija (Soldački intermezzo, Bez lica, Žabe, Vreće, Keč d skeč, Odnos ili Relacije, Tvornica, U prolazu).
“Kuhinja za 5“ je svojevrsni plesni igrokaz s ukrasima glumačke izražajnosti: plesno performerska grupa Kamp slavi svoj sedmi rođendan. Performerice zaokupljene ispitnim problemima, zaboravljaju na datum i nesvakidašnju obljetnicu te u plesnoj strci, zbrci i umoru, kreću na zacrtani pothvat.

Glazbeni performance koji će izvesti Marko Grbac Knapić uključuje radove polaznika nastalih na radionici “Zvukovi Rojca” održanoj ovog proljeća u Rojcu. Naglasak radionice bio je na konceptu 6 katova zgrade Rojca i njihovih zvukova koji su inspiracija ili polazišna točka za stvaranje glazbe u Abletonu. Audio zapisom specifičnog mjesta, u ovom slučaju po katovima zgrade Rojca dobivena je polazišnu točku ( tonalitet, ritam, harmoniju, itd..) od koje su kasnije nastale skladbe koje će se prezentirati u polusatnom performanceu. Polaznici ove radionice osim što su naučili koristiti računalni program Ableton kao alat za audio produkciju, imali su priliku kreiranja glazbe inspirirane okolinom, katovima ali I i živošću Rojca.

Oove smo godine organizirali zanimljivu i originalnu, aktivističko-edukacijski izlet kojim ćemo obilježiti 15. godišnjicu održavanja festivala.
Osim što se radi o lokacijama na kojima se održavao festival Media Mediterranea, veći dio njih predstavlja prostor bivših vojnih zona, danas teme rasprava šire i stručne javnosti. Stoga svakako dođite, radi se o javnim prostorima, iako u neposrednoj blizini Pule i dalje veoma tajnovitima.

PROGRAM FESTIVALA:
21.06. 2013. petak, prostor zadruge Praksa, 19,00h, Pula

– predstavljanje Centra za dokumentaciju nezavisne kulture (Zg)
– otvoreni razgovori; Mikroprodukcija, (predstavljanje novih prostora ili privremenih kulturnih zona; Pulska filmska tvornica, Gradska radionica, Punta christo, I dr.)
– zdravica za 15. godišnjicu festivala Media Mediterranea

24.06. ponedjeljak, 21,00h, Forum, Pula

– Plesni performance Kuhinja za 5, Udruga Domachi (Karlovac), 21,00h
– Glazbeni performance; Marko Grbac Knapić i polaznici radionice “Zvukovi Rojca”, 21,30h

25. 06. utorak, Aktivistički izlet Plan Mediterraneo – postindustrijska ruta brodom (Valelunga, Mali Brijuni, Barbariga, Punta Christo)

Polazak u 10,00h – povratak u 19,00h, cijena 100 kn (ručak uključen). Broj osoba je limitiran na 50. Brod Ulika, pulska riva.

Izlet uključuje:
− gostovanje stručnjaka, otvorena diskuija
− vođenje i obilazak lokacija
− dj za vrijeme trajanja izleta, lounge i karipska glazba
− snimanje filma i arhiviranje

Festival financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Pule, Ministarstvo socijalne politike i mladih te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
Medijski pokrovitelji: HRT Radio Pula, Kulturistra

RSS 2.0 | trackback