17/10 2022

Kulturne politike odozdo: Međugeneracijski razgovori

MI+ platforma, Novosti

Međugeneracijski razgovori u sklopu projekta Kulturne politike odozdo bit će održani u subotu. 22. listopada u 18 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

 

 

Kako znanja, iskustva i informacije o povijesti razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote koje bi vrijeme prepustilo zaboravu, međugeneracijski razgovor u Puli okupit će protagoniste osnivanja društveno-kulturnih centara, predstavnike mlađih organizacija i inicijativa, pojedince u području suvremene kulture i šireg civilnog društva, stručnu i širu zainteresiranu javnost. Razgovor moderira Matija Mrakovčić.

 

Povijest razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina usko je vezana uz borbe za prostore djelovanja organizacija, inicijativa, kolektiva i pojedinaca na njoj. Devedesetih godina prošlog stoljeća, s promjenom političke i društvene paradigme, promijenio se i odnos prema kulturnoj sferi. Nestali su klubovi i domovi kulture, društveni domovi i omladinski centri, umjetnički prostori, javni i zajednički prostori koji su bili preduvjet razvoju i opstanku te kulture. Devedesete su za većinu kulturnih aktera u pogledu prostora označavale neprestano dislociranje, premještanje, snalaženje, skvotiranje. No, čak i u tim uvjetima nastajala su mjesta i rađale se inicijative koje u današnjem kulturnom imaginariju igraju važnu ulogu prethodnika: Art radionica Lazareti (1988), Lamparna u Labinu (1993), splitski Dom mladih (1994), Baraka u Kutini (1996), vojarna Karlo Rojc u Puli (1997), Attack (1998) i Močvara (1999) u Zagrebu.

 

Početkom trećeg desetljeća 21. stoljeća na tim i drugim mjestima razvijaju se društveno-kulturni centri (DKC) na temeljima sudioničkog upravljanja i civilno-javnog partnerstva. To su Pogon u Zagrebu, Hrvatski dom u Karlovcu, Dom mladih u Splitu, Filodrammatica u Rijeci, Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Rojc u Puli, FUNK u Koprivnici, Fabrika u Hvaru, Kreativno edukativni centar Murai kraj Čakovca. Svaki od navedenih primjera ima svoje specifičnosti u pogledu sadržaja, modela upravljanja, korisnika i partnerstava koja se uspostavljaju, ovisne su o lokalnom kontekstu i nije ih moguće jednostavno preslikati na druge zajednice.

 

Kako znanja, iskustva i informacije ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote koje bi vrijeme prepustilo zaboravu, udruga Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, nakladnik portala Kulturpunkt.hr i online arhiva Abeceda nezavisne kulture, organizira ciklus moderiranih javnih međugeneracijskih razgovora u 6 gradova u RH. U njima će sudjelovati protagonisti osnivanja DKC-a u različitim lokalnim sredinama koji već dugi niz godina djeluju kao prostori za kulturu i društvenost (Dubrovnik, Split, Pula, Čakovec, Rijeka, Karlovac), predstavnici mlađih organizacija i inicijativa, pojedinci u području suvremene kulture i šireg civilnog društva, predstavnici vlasti, stručna i šira zainteresirana javnost.

 

U sklopu javnih međugeneracijskih razgovora istražit će se metode i prakse koje su od 1990-ih nadalje dovele do ove institucionalne inovacije u području kulture. Te su prakse ovisne o brojnim faktorima: lokalnom društveno-političkom razvoju, broju i snazi uključenih pojedinaca, stupnju njihove profesionalizacije, odabiru prostora i stanju tog prostora, (ne)postojanju odnosa s lokalnom upravom, povezanosti s drugim lokalnim sredinama, potrebama lokalnih aktera, metodama koje koriste pri zauzimanju konkretnog prostora, modelima koje razvijaju unutar njih. Sve nabrojano čini ujedno i skup ključnih elemenata koji čine “priču o DKC-ima”, uz vanjski element javnih politika i njihova utjecaja na lokalne aktere.

 

Međugeneracijski razgovori odvijaju se u sklopu projekta “Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje”, kako bi se osigurao prijenos znanja i iskustava između različitih generacija aktivista i kulturnih radnika te kako bi se utjecalo na svijest o postojanju kontinuiteta demokratizacije upravljanja javnom infrastrukturom.

 

Projekt Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje je podržan sa € 149.940 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Nositelj projekta je Operacija grad (Zagreb), a partneri Savez udruga Klubtura (Zagreb), Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Platforma za društveni centar Čakovec (Čakovec), Savez udruga Kaoperativa (Karlovac), Platforma doma mladih (Split), Art radionica Lazareti (Dubrovnik), Savez udruga Rojc (Pula), Savez udruga Molekula (Rijeka) te Mreža društveno-kulturnih centara (Zagreb).

RSS 2.0 | trackback