06/08 2010

Izvrsni S.A.R.S. zatvorio Media Mediterraneu 12

Media Mediterranea

U nevjerojatnom ambijentu, tvrđavi Punta Christo u Štinjanu, pod vedrim i zvjezdanim nebom, sinoć je održan veliki party zatvaranja festivala Media Mediterranea 12. Po prvi puta u Puli nastupila je legendarna srpska grupa S.A.R.S., a uz njih nastupio je i balkanski duo beat Shazalakazoo – dugogodišnji gost manifestacije. Večer je upotpunjena reggae izvođačima – King Shango Soundsystem te brojnim dj-evima.
Veliki party festivala Medie Mediterrane 12, krenuo je upravo s mladim dečkima iz King Shango Soundsystema koji su u vrlom kratkom roku uspjeli tek pridošlu publiku natjerati da se opusti uz reggae, roots, soca i dancehall ritmove. Upravo iz ljubavi prema tom glazbenom smjeru, kao i prema toj kulturi, krenulo je okupljanje King Shangoo Soundsystema. Shugaman i Brada puštali su vlastite reggae beatove, dok su ih svojim dobrim vokalnim sposobnostima pratili njihove kolege Fyah steppa i Hot steppa. Neke od pjesme koje su nam sinoć otpjevali bile su „Samo nek se čuje“, „Tired“ i „Why yuh fight“.

Publika je itekako dobro reagirala na mlade dečke, podržavajući ih snažnim aplauzom. Ova manifestacija nije samo prikupila Puljane na tvrđavu, već je i bila turistička atrakcija. Naime, u prvim je redovima bila grupa Belgijanaca koji su doista uživali u ponuđenom programu. To se posebno vidjelo kad je na scenu nastupila grupa S.A.R.S.. Ovi izuzetno simpatični članovi benda, odmah u podigli atmosferu, a glavni vokal Žare svojim je šaljivim komentarima dodatno pridonio opuštenoj atmosferi.

Njihova izuzetna profesionalnost sinoć je bila vidljiva na djelu. Naime, u jednom je trenutku na bini nestalo struje. Neki glazbenici bi jednostavno stali i pričekali popravak, ali ne i S.A.R.S.. Želeći sačuvati nastalu atmosferu, bend je nastavio svirati, a Žare pjevati. Bez imalo neugodnosti, večer se nastavila. Tu je svakako pomogla i publika, podržavajući ih ogromnim aplauzom i zvižducima, kao i zajedno pjevajući riječi njihovih pjesama. Već nakon nekoliko minuta struju su vratili, a S.A.R.S. je jednostavno nastavio svojim izvedbama.

Publiku su počastili svojim neobičnim pjesmama, socijalne tematike: „Ana“, „Debeli lad“, „Ratujemo ti i ja“, „Perspektiva“, „Rakija“, „Debeli lad“, „Zemlja“, „Mazut, mazut“ i naravno, za kraj su otpjevali pjesmu kojom su i postali nevjerojatno popularni na prostoru bivše Jugoslavije – „Buđav lebac“. Pjesma im je omogućila veliku popularnost na ovim prostorima, a kako nam je kazao bubnjar benda Tihi, u Hrvatskoj su uvijek zadovoljni odazivom na koncert.

– Pjesma je nastala u jednoj večeri, u samo nekoliko sati, komponirajući malo teksta i glazbe. Nitko nije očekivao da će pjesma postati tako popularna, objasnio nam je Tihi.

Ono po čemu se razlikuju od drugih bendova, upravo su različiti glazbeni pravci koji prolaze kroz njihovu glazbu. Bubnjar Tihi veli da današnji bendovi previše gledaju Amerikance i kopiraju njihov stil, zbog čega ne mogu postići veliki uspjeh. Osvrnuo se i na današnju glazbenu scenu, govoreći da je siromašnija nego ‘80-ih, ali ponovno dolazi do simbioze scena na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon sinoćnjeg nastupa, grupa S.A.R.S. uzima dvotjednu pauzu, a onda ponovno kreću na turneju. U rujnu željno iščekujemo i njihov drugi album.

Odličnu zabavu priuštio je i srpski dvojac Shazalakazoo, raspaljujući publiku svojim balkanskim beatovima. Ova dva otkačena glazbenika prilikom stvaranja muzike, koriste brojne žanrove kako bi upotpunili svoju muziku. Tako smo sinoć čuli hip-hop glazbu, pa balkanski te romski melos. Njihovo nevjerojatno umijeće komponiranja različitih stilova bilo je zaslužno za izvrsnu plesnu zabavu. Večer je upotpunjena i glazbom raznih dj-a ( Tricky D, Underground sky, Marino, Exotic times DJ’s) koji su puštali glazbu do ranih jutarnjih sati. Time se i okončalo 12. izdanje festivala Media Mediterranea, koje je i ove godine organizirala pulska udruga Metamedia.
Napisala: VLASTA VUJAČIĆ

RSS 2.0 | trackback