02/03 2011

Institut hrvatske glazbe o recesiji i piratstvu

Novosti

Institut za hrvatsku glazbu (IHG) izvijestio je jučer priopćenjem o prvim dostupnim rezultatima poslovanja hrvatske glazbene industrije u prošloj godini koji pokazuju da su recesija i piratstvo u 2010. dodatno ugrozili tu granu gospodarstva.

Tako se navodi da podatci Hrvatske diskografske udruge (HDU) i Službe za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) pokazuju da je fizička prodaja nosača zvuka u 2010. pala za 42 posto u odnosu na 2009. godinu, a pad prodaje nosača zvuka domaćih izvođača još je i veći i iznosi 45 posto, a prodano je gotovo 1,2 milijuna CD-albuma, singlova i DVD-a .

Iako je prošle godine za 17 posto smanjen pad prodaje inozemnih nosača zvuka u odnosu na 2009. ističe se da brojka od samo 289.608 prodanih primjeraka svih vrsta nosača zvuka jasno govori da je glazba inozemnih izvođača, koja je dostupnija na internetu od domaće, još više pogođena nelegalnim downloadom. Dodaje se da je donekle dobra vijest da je u odnosu na 2009 u prošloj godini za oko 11 posto povećana prodaja glazbe u digitalnom obliku, ali da je kompjutorski download porastao za 56 posto, dok je prvi put do sada u 2010. pao download putem mobilnih uređaja – za gotovo 14 posto.

Iako u ukupnoj svoti legalno (na)plaćene glazbe na digitalno kupljenu, putem PC-a ili mobitela, otpada tek nešto malo više od dva posto, predstavnici domaće glazbene industrije ipak, poput kolega iz svijeta, procjenjuju da budućnost leži u digitalnoj glazbi i promjenama tržišnih modela.

Izvor: http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=35684

Tags: , , , ,

RSS 2.0 | trackback