18/08 2017

Gostujući umjetnici na 19. Media Mediterranea festivalu

Media Mediterranea, Novosti

Predstavljamo vam bogate i zanimljive biografije umjetnika koji čine glavni dio izložbenog programa. Više o radovima koje će izlagati možete pročitati ovdje.

Mediengruppe Bitnik

Žive i rade u Zürichu / Londonu. Oni su suvremeni umjetnici koji rade na Internetu i putem Interneta. Njihova se praksa širi od digitalnog utjecaja na fizičke prostore, često namjerno provociraju gubitak kontrole kako bi propitivali uspostavljene strukture i mehanizme. Radovi Mediengruppe Bitnik formuliraju fundamentalna pitanja o suvremenim temama.

Početkom 2013. Mediengruppe Bitnik poslao je paket osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu u Ekvadorskom veleposlanstvu. Parcela je sadržavala kameru koja je emitirala svoje putovanje putem poštanskog sustava uživo na internetu. Oni opisuju “Dostavu za gospodina Assangea” kao System_TEST i Live Mail Art rad.

Poznati su i po slanju bota nazvanog «Random Darknet Shopper» na tromjesečni shopping pohod u Darknetsima gdje su slučajno kupili objekte poput Ecstasy-ja i poslali ih izravno u galerijski prostor.

Mediengruppe Bitnik su umjetnici Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo. Njihovi suradnici su londonski filmaš i istraživač Adnan Hadzi i novinar Daniel Ryser.

Njihova djela su prikazana na međunarodnoj razini, uključujući Shanghai Minsheng 21st Century Museum, Gradsku galeriju Ljubljana, Kunsthaus Zürich, NiMk Amsterdam, Space Gallery London, Cabaret Voltaire Zurich, Beton7 Athens, Museum Folkwang Essen, Contemporary Art Center Vilnius, Beijing «Get it louder» Contemporary Art Biennial, La Gaîté Lyrique Paris, Gallery EDEN 343 São Paulo and the Roaming Biennale Teheran.

Dobitnici su mnogih nagrada:
Swiss Art Award, Migros New Media Jubilee Award, Honorary Mention Prix Ars Electronica

Darko Fritz

Darko Fritz djeluje kao umjetnik, istraživač i kustos, a na domaćoj sceni prisutan je od 1980-ih, kada stvara svoje prve video radove i multimedijalne instalacije. Jedan je od naših prvih istraživača medijske umjetnosti i domaćih autora koji je svoje radove realizirao na internetu (još od 1994.). Bio je osnivač i član umjetničkih inicijativa i kolektiva, kao što su Katedrala (1998.) i Studio imitacija života (1987.-1990.), a od 2006. vodi Sivu zonu, prostor za suvremenu i medijsku umjetnost u Korčuli. Autor je brojnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavio je i uredio nekoliko tiskanih i elektroničkih publikacija i portfelj otisaka. Napisao je prvi pregled medijske umjetnosti u Hrvatskoj (od 1960.) kao urednik web portala culturenet.hr (od 2002. godine).

Jonas Lund

Jonas Lund je švedski umjetnik koji stvara slike, skulpturu, fotografiju, web stranice i performanse koji kritički referiraju na suvremene umrežene sustave i tehnološke inovacije. Dobitnik je magistarskog rada na Institutu Piet Zwart, Rotterdamu (2013.) i BFA na Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam (2009). Samostalne izložbe u Whitechapel Art Gallery, London (2016), Steve Turner, Los Angeles (2016, 2015, 2014); Växjö Konsthall Švedska (2016), Boetzelaer | Nispen, Amsterdam (2014.); Izložba MAMA, Rotterdam (2013); A djelovao je i na brojnim skupnim izložbama, uključujući u Eyebeam, New York; Novi muzej, New York, XPO Gallery, Pariz; Van Abbemuseum, Eindhoven, Witte De With, Rotterdam, De Hallen, Haarlem i Moving Museum, Istanbul. O njegovim je radovima pisano u Artforumu, Kunstforumu, Metropoli M, Artslantu, Rhizomeu, Huffington Postu, Furtherfieldu i Wiredu.

Nicolas Sassoon

Nicolas Sassoon koristi tehnike ranog računalnog snimanja za renderiranje vizija arhitekture, krajolika i prirodnih pojava. Sassoonova praksa prevodi ideje materijalnosti i nematerijalnosti u digitalne animacije, instalacije, grafike i skulpture. Njegov rad istražuje kontemplativne i projektivne dimenzije zaslonskog prostora i načine na koje digitalna slika može izraziti dimenzije fizičkog prostora. Iako se većina njegovih radova objavljuje online, Sassoon također materijalizira svoje radove s interneta u širokom rasponu medija. Njegova vizualna istraživanja često ga vode u interdisciplinarne projekte u području arhitekture, elektronske glazbe, tekstila i umjetnosti. Nicolas je utemeljitelj kolektiva W-A-L-P-A-P-E-R-S. Njegov je rad izložen u Muzeju američke umjetnosti Whitney (US), Eyebeama (SAD), 319 Scholes (SAD), Vancouver Art Gallery (CA), Plugin ICA (CA), Galerije suvremene umjetnosti (CA), Charles H. Galerija PRETEEN (MX), Victoria & Albert Museum (UK), Centre d’Art Bastille (FR), Arti et Amicitiae (NL), MU Eindhoven (NL), Danas Muzej za umjetnost (CN), Berlinski tjedan mode (DE)) i New Yorkski tjedan mode (SAD).

Luis Rodil-Fernández

Luis Rodil-Fernández je umjetnik, učitelj i haker s mješovitim backgroundom iz računalne znanosti, likovne umjetnosti i glazbe. Njegov se radovi bavi se utjecajem tehnologija na kognitivne sposobnosti i ljudsko tijelo, s posebnim naglaskom na kretanju i utjelovljenim sučeljima. Kroz izvedbe, instalacije i društvene igre, njegov rad predlaže kritički pogled na interakcije čovjeka i računala koji su ukorijenjeni u pokretu. Predaje na Umjetničkom sveučilištu ArtEZ u Arnhemu i nastavnik i istraživač na Sveučilištu za primijenjene znanosti u Amsterdamu.

Anthony Antonellis

Anthony Antonellis je umjetnik koji živi i radi u New Yorka. Dobio je svoj BFA u slikarstvu na Savannah College of Art and Design, i njegov MFA u novim umjetničkim strategijama na Sveučilištu Bauhaus u Weimaru. Trenutno predaje grafički dizajn na koledžu SUNY Purchase.

Njegova su djela izlagana na nacionalnoj i međunarodnoj razini na mjestima kao što su The Photographers ‘Gallery (London), Muzej Whitney (New York), Galerija DAM (Berlin), kao i sajmovima NADA, Moving Image i UNTITLED.

Često predaje, vodi radionice i sudjeluje u panel diskusijama o digitalnoj umjetnosti. Kurirao je paviljon za The Wrong – Digital Arts Biennale te surađivao s izložbom GIF-a Lorna Mills u Berlinu pod nazivom When Analog Periodical. Osnovao je netartnet, stalni istraživački projekt koji dokumentira internetske umjetničke izložbe od ranih 1990-ih do danas.

Njegovi su radovi predstavljeni u Atlanticu, Artnetu, Artsyu, BBC World Serviceu, CNET, The Creators Projectu, Dazedu, Gizmodu, DOBI, Intervju, Neural, PAPER i Wired. Njegovi recentni radovi koriste električne objekte, hiperalergike i GIPHY.

Davor Branimir Vincze

Davor Branimir Vincze je međunarodno djelujući, višestruko nagrađivan i svestran kompozitor. Uzevši u obzir da je prije glazbene karijere završio medicinu, ne čudi što su njegova djela impozantan spoj glazbe, prirodnih i socijalnih fenomena, matematičkih krivulja, algoritama i elektronike.

Davor B. Vincze, rođen u Zagrebu, studij kompozicije završio u Grazu i Stuttgartu, poslije čega se specijalizirao za elektronsku glazbu na Ircamu u Parizu. Njegove su skladbe izvodili ansambli Modern, Recherche, Intercontemporain, Klangforum, Talea i drugi, na festivalima kao što su Impuls, MATA, Manifeste, Zagrebački biennale i ostali. 2014. je u Hrvatskoj pokrenuo festival za suvremenu glazbu Novalis. Trenutno radi doktorat iz kompozicije na sveučilištu Stanford (SAD) u klasi Briana Ferneyhougha.

Tags: , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback