06/03 2013

Glazbena radionica -MM lab u Rojcu

Metamedia klub, Novosti

Danas,06.03.2013  je održana medijska konferencija u  Metamedia Klubu na kojoj su Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij te Marko Grbac Knapić, voditelj radionice, najavili glazbenu radionicu,  a sve u sklopu projekta MM lab u Rojcu.

fotografija
U ovom izdanju radionice naglasak je na konceptu 6 katova zgrade Rojca i njihovih zvukova koji su inspiracija  ili polazišna točka za stvaranje glazbe u Abletonu. Akustično okruženje ili soundscape na engleskom jeziku je glazba oko nas koja nastaje mješanjem zvukova prirodnog, mehaničkog i ljudskog porijekla. Audio zapisom specifičnog mijesta, u ovom slučaju po katovima zgrade Rojca možemo dobiti polazišnu točku ( tonalitet, ritam, harmoniju, itd..) za stvaranje glazbe.
Polaznici ove radionice osim što će naučiti koristiti računalni program Ableton kao alat za audio produkciju, imat će i jedinstvenu priliku kreiranja glazbe inspirirane okolinom, katovima ali I i živošću Rojca.

 

fotografija(2)

Naravno, osim same glazbe, polaznici će kroz boravak u zgradi I terenski rad moći upoznati ali I kasnije kroz svoje radove podjeliti s drugima svo bogatstvo raznolikosti koju Rojc pruža.
U drugoj fazi radionice započet će neovisno I video radionica  u kojoj će polaznici dobiti audio materijale s Ableton radionice na osnovi kojih će kreirati eksperimentalne glazbene video spotove. U objedinjenoj formi će se rezultati radionice prezentirati na zasebnom audio vizualnom performanceu “Lica Rojca” početkom ovoga ljeta.

Datumi održavanja radionice po fazama:
1. faza, od 11.03. do 11.04. 
Ableton radionica i osnove midija u Abletonu.
2. faza, od 12.04. -12.05.
–  uvod u akustično okruženje (soundscape), teorija I terensko snimanje zvukova Rojca
– Ableton- produkacija u studijskom okruženju, teorija
-  studijski rad  (usavršavanje tehnika sempliranja zvukova iz okoline, trigeriranja snimljenih dionica)
3.  završnu prezentacija 
Prezntacij će bit održana u formi audio vizualnog  performanca uživo u kojem će se koristiti kreirani materijali. Također će završni radovi polaznika biti objavljeni na metamusic.cc netlabelu.

Učestvovanje na svim radionicama je besplatno.

Za ovakvu vrstu radionice nije potrebno nikakvo poznavanje glazbene teorije , već samo ideja u koji pravac elektronske glazbe spada zvuk koji se želi postići. Naravno, svako predznanje i iskustvo je dobrodošlo budući se radi o naprednoj radionici Abletona.

Radionice će se održavati utorkom i četvrtkom, od 19 do 21 sati, prva radionica kreće 12.03.2013.
Prijave na radionicu je moguće izvršiti slanjem maila na: contact@metamedia.hr, osobnim kontaktoom u Metamedia klubu od 10-14 svakog dana ili pozivom na broj 052 544266.
Program MM lab financijski su podržali grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo kulture RH te Ministarstvo socijalne obitelji I mladih.

Biografija voditelja radionice: Marko Grbac Knapić – instruktor

Producent, glazbenik i istraživač zvuka koji se služi Ableton programom kao platformom za snimanje, komponiranje i izvođenje glazbe u različitim formatima (plesna,ambient, kazališna i filmska glazba, zvučne instalacije…). Poučen vlastitim iskustvom (autodidaktik) održava ableton radionice i daje privatne poduke iz Abletona od 2009 godine.
Pohađao muzički konzervatoriji “Conservatorium van Amsterdam” jazz odijel (elek.bass) u Amsterdamu (NL), svirao u “Forgotten fish memmory orchestra” Amsterdam (NL), skladao filmsku i kazališnu muziku, vodi više umjetničkih projekata iz glazbeno-scenske umjetnosti u Puli i surađuje sa Istarskim narodnim kazalištem (Pula), kazalištem dr.Inat (Pula) i nizom umjetnika iz područja audio i vizualne umjetnosti.
Trenutno su aktivni sljedeći projekti:
-“Greenscreen” (psytrance,myspace/music/greenscreen )
-“Too-faar” (ambientalna glazba,myspace/music/too-faar )
-“Toovar” (dnb,myspace/music toovar)
-“Manig” (jazz-dnb duo sa bubnjarom Marcom Quarantotom,myspace/music/manig)
-“Les chattes noires” (jazz duo sa gitaristom Igorom Mihovilovićem)
–“M.G.K.” (glazba za scensko okruženje i zvučne instalacije)”
Nagrade:
-2000. godine -“Godine hrđe”(A.Korovljev)-najbolji hrvatski dokumentarni film-glazba
-2006.godine -PUF-“Forgotten Fish Memory Orchestra” –nagrada za inovativnost u kazalištu-član orkestra

Tags: , ,

RSS 2.0 | trackback