17/04 2012

Festival Media Mediterranea 14 u novom izdanju!

Novosti

Početkom svibnja započinje novo izdanje festivala Media Mediterranea, kojeg Udruga Metamedij organizira već četrnaestu godinu zaredom.  Tema ovogodišnjeg festivala je “nove kreativne zone”, a koncept festivala se nastavlja na prošlogodišnju temu: kreativni talenti.

Ove će se godine uvodni dio organizirati i u sklopu integralnog programa obilježavanja Dana grada Pule.

Prvi dio festivala koji se odnosi na kulturne politke i menadžment u kulturi, održat će se u dva termina, 3. i 8. svibnja 2012., uz neokolcinu zanimljivih predavanja.

Tako će u četvrtak 03. Svibnja u 13 sati u dvorani Istra (1. kat) Odjela za akonomiju i turizam Sveučilišta J. Dobrile u Puli gostujuće predavanje održati Dr. sc. Biserka Cvjetičanin, znanstvena savjetnica u Institutu za međunarodne odnose, ujedno i voditeljica Svjetske mreže za istraživanje kulturnog razvoja i suradnje – Culturelink.

Njeno izlaganje nosi naziv “Kulturna politika Europske unije, kreativni gradovi
i lokalni razvoj: Izazovi za hrvatsku kulturu”.
U izlaganju će se dati analiza koja će obuhvatiti položaj kulture u pojedinim razvojnim fazama Europske unije, usvajanje Europske agende za kulturu i novi program Kreativna Europa za razdoblje 2014.-2020. Hoće li Europska unija u globalnoj ekonomskoj krizi biti sposobna zaštititi i promicati vlastite vrijednosti, odnosno pokazati da je mnogo više od zajedničkog tržišta, da jest unija vrijednosti pod kojima razumijevamo solidarnost, tolerantnost, raznolikost i interkulturni dijalog? Naglasit će se važnost uključivanja lokalne razine – gradova i lokalnih jedinica u neposrednu međunarodnu komunikaciju i suradnju u kulturi. Razmotrit će se ključni elementi nove hrvatske kulturne politike.

Nakon izlaganja dr. sc. Cvjetičanin, svoje će projekte predstaviti i Creative Industries Styria iz Graza. Oni će zainteresiranima predstaviti svoje najvažnije projekte s posebnim naglaskom na  projekt UNESCO kreativnih gradova unutar kojega je Graz izbran kao “grad dizajna”.
Na kraju prvog dana, zainteresiranoj javnosti predstavit ce se i projekt Proces Pula podgrađe / Proccess Pula Underground, koji je osmislila Breda Bizjak. Radi se o projektu koji tematizira mogucu namjenu podzemnih tunela u centru Pule, jednim djelom iskoristenog  u dijelu nazvanom Zerostrasse.

U utorak 8. svibnja 2012. u dvorani Pula (prizemlje) Odjela za akonomiju i turizam Sveučilišta J. Dobrile u Puli radionicu na temu “Developing cultural projects for the benefit of society and the economy”, održati će g. Jonathan Goodacre iz Velike Britanije. Kroz radionicu će biti omogućeno studentima ali i ostalim posjetiteljima da radom u grupama razviju incijalne ideje za vlastite projekte.

mm14 – NAJAVA

detaljan plan izlaganja

Tags:

RSS 2.0 | trackback