10/05 2012

Europska dimenzija rada udruge Metamedij

Novosti

neobavezno_2782_v
Povodom obilježavanja Dana Europe, donosimo informacije o projektima koje udruga Metamedij provodi ili planira provesti s europskim partnerima i financijama iz EU fondova. Osim financijskog doprinosa aktivnostima udruga, putem provedbe projekata na razini EU-a, Metamedija korisnici udruge bit će u mogućnosti putovati, kao i steći vrlo vrijedna iskustva te upoznati kolege iz europskih zemalja.

Projekt koji u sklopu ‘Youth in Action’ programa EU-a uskoro započinje, a održava se od 29. svibnja do 05. lipnja u Izoli, nosi naziv: ‘Otok Daily multimedia training course’. Partner Metamedija u projektu, odnosno nositelj projekta je udruga KUD Pina iz Kopra. Projekt je nastao s ciljem uspostave multimedijskog centra tijekom treninga na međunarodnom filmskom festivalu ‘Isola Cinema’. Za projekt će biti odabran 21 mladi polaznik iz sedam zemalja, a putem radionice i timskog rada koje će voditi iskusni mentori radit će na stvaranju i poboljšanju inovativnih multimedijskih komunikacijskih alata.

Unutar istog fonda, na natječaj ‘Changing laboratory II floor’ prijavljen je i projekt koji još uvijek čeka na odobrenje. Radi se o platformi u kojoj je predviđeno da se 38-ero mladih predstavnika organizacija civilnog društva iz Latvije, Poljske, Estonije, Litve, Mađarske, Grčke, Hrvatske, Španjolske, Albanije, Kosova, Srbije, Ukrajine, Azerbejdžana, Gruzije i Armenije sastanu u Makedoniji i provedu radionicu na kojoj će propitivati trenutne načine razmišljanja, analize i modeliranja društvenih poduzetničkih pothvata.

Glavni cilj ovog sedmodnevnog tečaja je promicanje aktivnog sudjelovanja mladih te razvoj sposobnosti organizacija civilnog društva u području rada s mladima kroz prikupljanje znanja u području socijalnog poduzetništva. U navedenom projektu Metamedij sudjeluje kao jedan od partnera.

Udruga Metamedij prijavila se i, kao nositelj projekta, u okviru programa ‘Europa za građane’, zajedno s još tri partnera – udrugama KUD Pina i Kibla iz Maribora te udrugom ACT iz Čakovca. Projekt nosi naziv ‘Euromediation’, a njegov je cilj projekta kroz istraživanje, radionice te produkciju u području medijske pismenosti upoznati građane uključenih zemalja s politikama i vrijednostima EU-a.

Osim toga, Metamedij je jučer prijavio projekt ‘Good neighbours’ u okviru programa ‘IPA INFO 2011′. Nositelj projekta je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, a partneri Metamedija su udruge iz više hrvatskih županija, kao i Slovenije i Poljske.

Krajem 2011. godine Metamedij je prijavio i dva projekta koja se uklapaju u širi međunarodni projekt, ‘LoW ART – Local Web for Alternative Routes for Tourism’. Radi se o međunarodnom projektu s ciljem promicanja nepoznatih i neiskorištenih resursa u kulturi i umjetnosti koji mogu ojačati razvoj lokalni, nacionalni, kao i međunarodni turizam. U njemu udruga Metamedij već  sudjeluje, i to s projektom Kulturistra – web portal o kulturi Istarske županije.

U svrhu postizanja spomenutog cilja, odnosno razvoja održivog turizma, bit će razvijene nove alternativne kulturno-turističke rute koje bi trebale povezati postojeću turističku ponudu s dodatnim sadržajima. Projekti su prijavljeni na SEE natječaj zajedno s još osam partnera iz Italije, Grčke, Albanije i Bugarske te na Interreg, s dva partnera iz Italije i Grčke.

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback