05/09 2011

Dani mladih u Puli

Novosti

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, kao i zaključivanjem Međunarodne godine mladih, u Puli su se organizirali Dani mladih, čiji je cilj, osim ostalog, bio i uključivanje mladih u našu zajendicu.

Ovogodišnjom manifestacijom Dani mladih u Puli željelo se mladima pružiti mogućnost da izraze vlastite stavove i talente. Usto, raznolikim aktivnostima nastojalo se dokazati da su mladi društveni resurs koje treba ravnopravno uključiti u našu zajednicu.

Shvaćajući važnost mladih u društvu, ovaj projekt organizirale su udruge ZUM, Casoni vecchi, Institut, Metamedij, Obiteljski centar Istarske županije, Vijeće mladih Istarske županije, a u pripomoć je „uskočila“ zagrebačka udruga Jablani te finska udruga Onkolan Nuorisoseura.

Kroz cijeli tjedan, od 12. do 19. kolovoza 2011., održani su koncerti, debate, okrugli stolovi, tematske radio-emisije i volonterske akcije. Ovogodišnja manifestacija posebna je  i zbog toga što je 12. kolovoza bio Međunarodni dan mladih, a tim datumom je i završila Međunarodna godina mladih.

Otvorenje manifestacije, 12. kolovoza, započelo je koncertom u klubu Uljanik kada su nastupili  dva mlada, pulska benda („Bow and Arrow“ i „Radio Aktiv“), te odlični i dobro poznati  „Belfast Food“. Ovim koncertom dokazalo se da se mladi mogu zabaviti bez alkohola. Upravo zbog toga ulaz je bio besplatan, a svaki je posjetitelj imao pravo na jedno „gratis“ bezalkoholno piće. Budući da se okupio solidan broj mladih ljudi, željnih drugačije zabave koja ne uključuje alkohol, koncert je doista bio uspješan.
Dva dana kasnije, na Radio Puli, u emisiji Metazin koja se bavi pitanjima civilnog društva, govorilo se o mladima i kulturi mladih. Kao „uvertira“ u manifestaciju Dani mladih, tjedan prije, emisija Metazin također je bila posvećena problematici mladih.

16. kolovoza, pak, održan je još jedan koncert na kojemu su nastupili mladi talentirani glazbenici. Kao i na prethodnom koncertu, bezalkoholna pića bila su besplatna, ali ovaj put tijekom cijele večeri. Posebnost se očitovala u tome što je događaj smješten u prekrasnoj, historijskoj utvrdi Casoni vecchi, čime se htjelo ukazati na važnost očuvanja i poštivanja kulturnih baština, a dodatan „gušt“ je bila i dobra glazbu koju su nam priuštili mladi bendovi Basterds i Hombe, te vrlo nadareni glazbenici Nikol i Luka. Bio je to pun pogodak, i nadajmo se da će s godinama okupiti još više mladih ljudi kako bi se promovirali mladi glazbenici i pulska kulturna baština, a i ideja bezalkoholnih izlaska.

Sljedeće jutro, 17. kolovoza, bilo je pomalo radno jutro! Naime, u Velikoj sali Istarske razvojne agencije održan je zanimljiv i iscrpni okrugli stol na temu „Europska dimenzija sudjelovanja mladih u razvoju zajednice“. Tema se pokazala vrlo opširnom, a nastojalo se pronaći odgovor na aktualni izazov, tj. kako podići razinu sudjelovanja mladih u našoj zajednici. Uvodničari na Okruglom stolu bili su Ana Preveden iz Vijeća mladih Istarske županije, profesorica na Sveučilištu Juraj Dobrila – Marina Diković, predsjednik Savjeta mladih Istarske županije Vedran Ivančić te Ana Nahod iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Moderatorica rasprave bila je Danijela Ustić iz Obiteljskog centra Istarske županije. Svi uvodničari pripremili su vlastito izlaganje na spomenutu temu. Tako su sudionici bili u prilici saznati mnoštvo informacija koje unatoč dostupnosti Interneta, ne uspiju tako lako dobiti.

Na Okruglom stolu iznijeli su se problemi mladih u društvu, kao i prednosti koje mogu poslužiti kao „oruđe“ s ciljem boljeg uključivanja mladih u zajednicu. Kao jedan od najvažnijih zaključaka, iznijetih u raspravi, bio je i potreba za boljim odnosima među samim organizacijama civilnog društva. Kako je naglasio Elvis Fekete iz udruge Casoni vecchi, „mi često samo formalno podržavamo jedni druge, ali u biti, trebali bismo češće i više jedni s drugima surađivati i razgovarati“.

Večer je također provedena u intelektualnom promišljanju budući da je u prostorijama Istarske razvojne agencije održana i debata. Ovaj put tema je bila “Environmental protection is better than economic progress” – “Zaštita okoliša je važnija od ekonomskog razvoja”. Vještinom argumentiranja nastojalo se doći do odgovora na različita pitanja vezana za temu okoliša i gospodarskog razvoja. Za odličnu debatu pobrinuli su se suorganizatori manifestacije – udruga Jablani i finska udruga Onkolan nuorisoseura.

Manifestacijom Dani mladih u Puli nastojalo se ukazati i na važnost volontiranja i uključivanje mladih u raznolike aktivnosti s ciljem razvoja naše zajednice te kulture pomaganja.  Tako je18. kolovoza bio dan za  volontersku akciju „Abeceda volontiranja“ održanu u Omladinskom hostelu Pula – zaljev Valsaline.

Posljednji dan manifestacije održan je u samom centru Pule, tzv. Korzu. U ranim jutarnjim satima, mladi volonteri iz Zagreba i Finske pisali su svojevrsne razglednice s porukama, koje će biti poslane na adrese različitih donositelja odluka, institucija, organizacija i drugih mladih ljudi. Razglednice izražavaju stavove i osjećaje mladih ljudi, ali i ostalih u akciju uključenih građana. Putem razglednica slali su poruke s ciljem osvještavanja o mnogim aktualnim društvenim pitanjima i odnosima koje na njih, autore razglednica, svakodnevno direktno utječu.

Da je riječ o nenasilnom i kreativnom izražavanju stavova i osjećaja, potvrđuje i činjenica da je na Korzu bio i FREE HUG tim, kako bi se i na taj način prenijela poruka mira, ljubavi i tolerancije. Važno je napomenuti i da je u pripremi akcije sudjelovalo više od pedeset volontera, a u samoj akciji, bilo pišući, čitajući ili komentirajući, oko stotinjak građana.

Dani mladih u Puli jest manifestacija u razvoju, odnosno u svojem usponu. Budući da su ove godine uključene organizacije iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva, govori o tendenciji stvaranja značajne manifestacije međunarodnog karaktera.

Fotografije pogledajte u našoj Galeriji!

Napisala Vlasta Vujačić

Tags: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback