24/11 2015

U Labinu održana radionica „Think Tank Istria“ u sklopu projekta MP3 platforma

MP3 platforma, Novosti

Ideas rise in crowds, as Poincaré said. They rise in liquid networks where
connection is valued more than protection.
(Where Good Ideas Come From, S. Johnson)

 

Od 19. – 21. studenoga, udruga Metamedij je u suradnji s Borisom Debackereom iz nizozemskog instituta „V2_“ organizirala radionicu za partnere u projektu MP3 platforma. Radionica je održana u kulturno-umjetničkom centru „Lamparna“ u Labinu.

Radionica koja se sastojala od predavanja, diskusija i vježbi imala je za cilj promišljati o budućnosti novih kulturnih centara i istarskog centra za nove medije.

Prvog dana radionice polaznici su uz pomoć voditelja Borisa Debackerea mapirali trenutne kulturne i umjetničke trendove na nacionalnoj i europskoj razini što je pomoglo u razvoju strategija za praćenje tih inovacija u budućnosti.

Photo 21.11.2015. 11 22 37Photo 21.11.2015. 11 22 52

 

 

 

 

 

 

Drugog dana pretežito se govorilo o postojećim modelima kulturnih centara uz brojne primjere iz Europe ali i svijeta pri čemu se velika važnost pridavala kontekstu u kojem se razvija kulturni centar. Debackere takvu perspektivu naziva „inovacijom u ekstremnim scenarijima – kao što je i Istra zbog svojih geoloških, društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih posebitosti“.

Trećeg dana radionici se pridružio Anselmo Tumpić (dizajner – Studio Dota), novi član MP3 platforme. Definirali su se ciljevi za buduće projekte MP3 platforme u obliku kratke prezentacije koja uključuje ciljeve, aktivnosti, suradnje i teme projekata. U zaključnom dijelu radionice izradio se nacrt za projekt koji će se uskoro aplicirati za sufinanciranje, a koji svojim bogatim programskim dijelom uvelike utječe na osnivanje prvog istarskog produkcijsko-umjetničkog centra.

Photo 21.11.2015. 11 23 07 Photo 21.11.2015. 11 31 19

MP3 platforma je projekt udruge Metamedij koji se provodi u partnerstvu s još 4 organizacije (udruga Sonitus iz Pule, Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, Labin Art Express XXI iz Labina, Faro 11 iz Rovinja), a čiji je cilj doprinijeti boljem pozicioniranju izvaninstitucionalne kulture u Istri kroz zagovaranje kvalitetnijih infrastrukturnih i tehničko-tehnoloških uvjeta za produkcijske i rezidencijalne programe. U sklopu MP3 platforme ove godine provela su se istraživanja, održala se konferencija o novim medijima u Rovinju (12. lipnja 2015.) te se trenutno izrađuju preporuke i prijedlozi o osnivanju centra za nove medije u Istarskoj županiji. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Photo 21.11.2015. 15 20 21
RSS 2.0 | trackback